Frytki z cukinii z serem
Sprawdź znakomite frytki z cukinii z serem pieczone w piekarniku, które świetnie zastępują tradycyjne z ziemniaków. Moje frytki są FIT i bardzo proste w zrobieniu. To doskonały dodatek do drugiego dania lub przekąska.
Uwielbiam cukinię pod każdą postacią. Warzywo bogato obradza każdego roku w ogródku i nie sposób wykorzystać. Część rozdaję, a pozostałe sztuki przerabiam na nowe potrawy. Tym razem przygotowałam z cukinii pyszne frytki. Są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do tego mają niepowtarzalny słodki smak z nutą wytrawnej panierki. Zobaczcie sami jakie są smaczne i proste. Takie frytki wykonasz dosłownie w 15 minut.
Składniki:
Podana ilość cukinii mieści się na 1 dużej blasze do pieczenia.
- 1 większa cukinia lub dwie małe (około 600 g)
- sól, pieprz (opcjonalnie inne, ulubione przyprawy)
- 2 jajka
- pół szklanki drobno startego sera żółtego (około 40 g)
- 1 szklanka bułki tartej (około 145 g)
Jak zrobić FIT frytki z cukinii z serem?
Cukinię obieram ze skórki. Następnie pozbawiam pestek i kroję w słupki o szerokości około 1,5 cm oraz długości około 6 cm.
Oprószam do smaku solą i pieprzem. Możesz też użyć innych gotowych mieszanek przypraw np do ziemniaków.
W głębokim talerzu wbijam dwa jajka i rozkłócam je z pomocą widelca.
W drugim głębokim talerzu umieszczam bułkę tartą wymieszaną z serem żółtym startym na bardzo drobnych oczkach.
Paski cukinii obtaczam najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej z serem.
Umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układam je z odstępem 1 cm, aby się nie stykały ze sobą. Frytki piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzanie góra dół) przez 15 minut, do czasu, aż się zarumienią. Czas pieczenia zależy przede wszystkim od tego, czy cukinia jest młoda lub stara oraz od grubości frytek. W połowie pieczenia możesz odwrócić frytki na drugą stronę, aby się równomiernie zarumieniły.
Podaję na gorąco zaraz po zrobieniu. Są tak dobre, że szybko znikają ze stołu.
Takie frytki wspaniałe smakują z sosem czosnkowym, keczupem lub z jogurtem naturalnym. Smacznego!