Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym w sosie beszamelowym
Zapraszam na najlepsze naleśniki zapiekane z mięsem mielonym, papryką, pomidorkami, serem i kukurydzą. Całość zalewam aromatycznym sosem beszamelowym. Są tak pyszne, że ciężko poprzestać na jednej porcji.
Potrawa sprawdzi się świetnie na pyszny obiad lub sytą kolację. Zapraszam na sprawdzony przepis krok po kroku.
Liczba porcji: około 16 dużych i sytych naleśników.
Czas wykonania: 90 minut.
Czas zapiekania: około 15 minut.
Składniki
Moja szklanka ma pojemność 250ml.
Ciasto na naleśniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1,5 szklanki wody gazowanej (może być zwykła)
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- spora szczypta soli
- szczypta cukru
- 4 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
Farsz
- 600 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
- 200 g sera mozzarella
- 150 g cebuli (1 średnia)
- 200 g kukurydzy konserwowej (lub cała puszka)
- 200 g pomidorów z puszki lub świeżych
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka bazylii lub oregano
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- dodatkowo 3 łyżki tłuszczu do smażenia (oliwa, olej lub smalec)
Sos beszamelowy
- 500 ml mleka 3,2%
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- po 1/4 łyżeczki: soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Dodatkowo
- 200 g sera mozzarella
Jak zrobić naleśniki zapiekane z mięsem mielonym?
Każdy ma swój sposób wykonania i ulubiony przepis na naleśniki. Ja korzystam z tego przepisu https://przepis-babci.pl/prosty-przepis-na-nalesniki/
Z podanych składników otrzymuję około 16 sztuk naleśników o średnicy 25 cm.
Farsz na naleśniki
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Czosnek obieram i drobno siekam lub miażdżę.
Na większej patelni rozgrzewam tłuszcz. Wrzucam cebulkę, co jakiś czas mieszam i szklę przez około 5 minut na średnim ogniu. Na pół minuty przed końcem, wrzucam czosnek i wszystko mieszam.
Następnie wrzucam mięso mielone i wsypuję przyprawy (paprykę, sól, pieprz, bazylię). Wszystko podsmażam na średnim ogniu przez około 12 – 15 minut. Co jakiś czas oczywiście mieszam, aby się nie przypaliło.
Następnie wrzucam koncentrat pomidorowy i dodaję odsączoną paprykę oraz pomidory. Wszystko mieszam ze sobą i gotuję na niedużym ogniu przez około 5 minut, po czym zdejmuję z ognia.
Nadziewam naleśniki
Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (oliwa, olej lub masło) lub wyścielam papierem do pieczenia.
Na każdego naleśnika wykładam 3 łyżki farszu i posypuję 1 łyżeczkę sera mozzarella. Zwijam w rulon lub w kopertę. Tak przygotowane naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie i jeśli zachodzi taka potrzeba, to jeden przy drugim. Wierzch posypuję serem mozzarella.
Zalewam naleśniki sosem beszamelowym
Jeśli nie masz czasu, to możesz pominąć robienie sosu beszamelowego. Posyp wówczas na wierzch więcej sera.
W niedużym garnku rozpuszczam masło na średnim ogniu. Gdy się spieni, wsypuję łyżka po łyżce mąkę i cały czas drugą ręką intensywnie mieszam rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką. Przez około 2 minuty cały czas mieszam i podgrzewam na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru. Nie dopuszczam do zarumienienia, ani do powstania grudek. Następnie od razu ciurkiem wlewam mleko i mieszam. Cały czas gotuję na niedużym ogniu i nie doprowadzam do wrzenia, aż otrzymam aksamitnie gładki sos beszamelowy. W zależności od szerokości garnka, trwa to około 5 – 8 minut. Na koniec oprószam przyprawami i mieszam ze sobą.
Ciepłym sosem beszamelowym polewam wierzch naleśników.
Zapiekam naleśniki
Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni C. Naczynie żaroodporne umieszczam w nagrzanym piekarniku. Zapiekam bez przykrycia przez około 10 – 15 minut w temperaturze 190 stopni C z opcją grzania góra i dół, aż wierzch się zarumieni.
Zapiekane naleśniki podaję na gorąco. Smacznego.
Zapiekanka wyszła przepyszna. Przepis dodałam do ulubionych.
Taka niby lazania, na pewno dobrze smakuje 😀
Świetnie smakuje i apetycznie wygląda :-). Polecam.