Biszkopt z jabłkami na dużą blachę

11
biszkopt z jabłkami

Szybki biszkopt z jabłkami na dużą blachę, który zrobisz w pół godziny. Ciasto jest proste i bardzo tanie. Idealnie sprawdzi się na niespodziewanych gości lub bez okazji do popołudniowej filiżanki kawy.

Ciasto uda się każdemu. Piekę je często bez okazji. Zamiast jabłek możesz dodać inne, ulubione owoce takie jak: maliny, gruszki, banany, borówki. Podczas pieczenia biszkoptu z jabłkami, w całym domu czuć piękny zapach. Wygląda i smakuje obłędnie. Długo zachowuje świeżość (do 2 – 3 dni). Zapraszam po szczegółowy przepis krok po kroku.

Składniki na biszkopt z jabłkami:

Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij jajka i jogurt naturalny z lodówki na minimum 1 godzinę przed robieniem. Podane proporcje są na dużą blachę o wymiarach 25 x 35 cm. Szklanka to 250 ml.

  • 600 g mąki pszennej (4 szklanki)
  • 300 g cukru (1,5 szklanki)
  • 20 g cukru waniliowego
  • 350 ml jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 250 ml oleju roślinnego (1 szklanka)
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek (masa podana przed obraniem i usunięciem środka)
  • sok z połowy cytryny do polania kawałków jabłek
  • starta skórka z połowy cytryny

Jakie jabłka do biszkoptu? Do ciasta używam najczęściej takie odmiany jabłek jak: szara lub złota Renata (kwaskowate), Ligol, Antonówka, Gloster. Dobre rezultaty smakowe otrzymuję, gdy wykorzystam kilka odmian jabłek.

5 porcji biszkoptu z jabłkami i ciasto w tle

Jak zrobić biszkoptu z jabłkami na dużą blachę?

Do zrobienia ciasta przygotuj: miskę, mikser oraz blaszkę do pieczenia 25 x 35 cm.

Krok 1 – jabłka

Jabłka obieram ze skórek. Kroję na pół, a potem w ćwiartki. Wykrawam gniazda nasienne. Następnie kroję w plasterki o grubości 1 cm. Aby nie ściemniały, polewam sokiem z połowy cytryny.

Krok 2 – ubijam pianę z jajek i cukru

Do miski wbijam jajka (o temperaturze pokojowej) i wsypuję cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko miksuję na maksymalnych obrotach miksera przez około 5 minut do czasu, aż powstanie puszysta masa. Jeśli chcesz, możesz też najpierw ubić sztywną pianę z samych białek (na maksymalnych obrotach), a następnie na mniejszych obrotach dodawać po 1 żółtku i mieszać. Masa na biszkopt będzie puszystsza.

Aby nie tracić czasu, rozgrzewam już piekarnik do 180 stopni C.

Krok 3 – wsypuję mąkę, wlewam jogurt oraz olej

Do miski z masą jajeczną wsypuję połowę przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaję też startą na drobnych oczkach skórkę z połowy cytryny. Całość mieszam na niedużych obrotach miksera i dodaję sukcesywnie jogurt naturalny.
Następnie dodaję pozostałą część mąki i całość mieszam także na niedużych obrotach miksera. Pod koniec wlewam olej roślinny i całość mieszam na niedużych obrotach miksera.

Krok 4 – przelewam masę ciasta i kładę kawałki jabłek

Dużą blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyścielam papierem do pieczenia. Papier musi wystawać poza brzegi blachy, ponieważ biszkopt mocno wyrasta podczas pieczenia. Na przygotowaną blachę przelewam masę ciasta równomiernie po całej powierzchni i oczywiście wyrównuję.
Na górę ciasta układam kawałki jabłek. Część z nich zatopi się w cieście. Wierzch możesz oprószyć cynamonem (połowa łyżeczki).

Krok 5 – piekę ciasto z jabłkami

Blachę biszkoptu z jabłkami umieszczam na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C. Piekę przez 55 – 60 minut w temperaturze 170 stopni C z grzałkami góra i dół. Jeśli pieczesz z termoobiegiem, to zmniejsz lekko (o 5 – 10 stopni) temperaturę. Podczas pieczenia oczywiście nie otwieram drzwiczek. Jedynie pod sam koniec, gdy ciasto już ładnie zarumienione, ostrożnie uchylam drzwiczki i wbijam patyczek od szaszłyków w środek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest już gotowe.

Po upieczeniu, wyłączam piekarnik i pozostawiam uchylone drzwiczki na 10 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. Gdy ostygnie, oprószam cukrem pudrem.
Smacznego!

11 thoughts on “Biszkopt z jabłkami na dużą blachę

  1. Wszystko ok 👍, ale to nie jest ciasto biszkoptowe, raczej ciasto hak na babkę piaskową.
    Biszkopt – to jaja i cukier, niekoniecznie proszek do pieczenia.
    Ale również zapowiada się na apetyczne.😋

  2. Mi niestety wyszedł zakalec, mimo podążania krok w krok z przepisem. Ciasto byłoby smaczne ale zakalec jest na całości.

    1. Niestety tak czasami się zdarza. Biszkopt wbrew pozorom to nie jest łatwo ciasto. Pamiętam, jak w popularnym kiedyś programie kulinarnym „Ugotowani” gospodarz wyjął z piekarnika biszkopt z zakalcem ku konsternacji swojej i gości oceniająych.
      Najczęstsze przyczyny zakalca:
      – proporcje /w przepisie są sprawdzone, więc ten trop odpada/
      – składniki /czy były w temperaturze pokojowej, czy są dobrej jakości – tu bym szukała powodu/ Stara mąka ma inny skład skrobi i białka
      – zmiany w przepisie np zamiana cukru na etyrol itp
      – za dużo jabłek czyli mokrych składników w cieście, puszczają sok do ciasta
      – zbyt wysoka lub niska temeratura pieczenia /ja używam dodatkowo wewnętrznego termometru/
      – włożenie ciasta do nienagrzanego piekarnika
      – uchylania piekarnika podczas pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *