biszkopt z 4 jaj

Sprawdzony przepis na biszkopt z 4 jaj, z którego wykonasz ciasta i torty na różne okazje. Przepis jest prosty i z pewnością uda się każdemu. Możesz wykonać jasny lub ciemny biszkopt. Zobacz jak krok po kroku upiec puszysty biszkopt.

Składniki na biszkopt z 4 jaj.

Biszkopt z 4 jaj na dużą blachę o wymiarach 25 x 35 cm to idealny cienki spód na warstwę tortu lub ciasta. Po upieczeniu urośnie na wysokość około 2 – 2,5 cm. Przy zastosowaniu kwadratowej blaszki 24 x 24 cm upieczesz z tego przepisu biszkopt o wysokości około 3,5 cm. Przy zastosowaniu mniejszej tortownicy o średnicy 22 cm upieczesz średniej wielkości tort o wysokości 5 – 5,5 cm.

  • 4 jaja (rozmiar L) ważne, aby były w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 140 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • od 100 do 165 g drobnego cukru

Ilość cukru zależy przede wszystkim od zastosowania biszkoptu. Gdy wykorzystuję go do słodkich ciast i tortów (słodkie polewy lub kremy), daję mniejszą ilość cukru. Natomiast, gdy biszkopt jest głównym składnikiem ciasta, daję większą ilość cukru.
Polecam użyć drobnego cukru lub cukru pudru, który szybko się rozpuszcza.

Ciemny biszkopt powstaje poprzez dodanie na powyższe składniki 1 czubatej łyżki kakao (około 20 – 25 g). Oczywiście, aby zachować proporcje, daję o 20 – 25 g mniej mąki. Zamiast 140 g maki pszennej, daję przykładowo 20 g kakao oraz 120 g mąki.

Jak upiec uniwersalny biszkopt?

Zanim zaczniesz robić biszkopt z 4 jaj, upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Przygotuj także niezbędne narzędzia kuchenne: miskę, mikser, szpatułkę lub rózgę kuchenną, foremkę do pieczenia.

1. Przygotowuję masę biszkoptu. Starannie oddzielam białka od żółtek. W czystej i suchej misce umieszczam białka. Ubijam mikserem na maksymalnych obrotach. Gdy piana z białek zacznie gęstnieć, stopniowo wsypuję drobny cukier po 1 łyżce co 30 sekund i cały czas mieszam na maksymalnych obrotach miksera. Miksuję do czasu, aż cały drobny cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta i sztywna. Nie wolno miksować za długo, aby nie przebić pęcherzyków powietrza.

2. Do ubitej piany z białek i cukru dodaję po 1 żółtku i delikatnie mieszam szpatułką, aż dodam wszystkie żółtka.

3. Do ubitych jajek przesiewam mąką pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Jeśli chcesz upiec ciemny biszkopt, to w tym momencie dodaj kakao. Nie zapomnij oczywiście zmniejszyć ilość mąki o ilość dodanego kakao. Dzięki napowietrzeniu, biszkopt będzie z pewnością puszystszy. Mieszam delikatnie i dokładnie za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej, aż otrzymam jednolitą i aksamitnie delikatną masę biszkoptową.

4. Piekę biszkopt. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Foremkę do pieczenia wyścielam papierem do pieczenia. Wylewam masę biszkoptową. Jak pewnie zauważysz, warstwa ciasta jest cienka, ale urośnie do wysokości podanej w składnikach.

Blaszkę umieszczam na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Piekę z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C. przez około 20 – 30 minut. Czas pieczenia zależy przede wszystkim od wielkości użytej blaszki oraz naszego piekarnika. W dużej blaszce 25 x 35 cm biszkopt jest niższy i upiecze się szybciej. W mniejszej blaszce będzie wyższy i tym samym potrzebuje dłuższego czasu pieczenia. Podczas pieczenia nie otwieram piekarnika. Dopiero pod sam koniec możesz lekko uchylić drzwiczki piekarnika i sprawdzić za pomocą metody „suchego patyczka”, czy biszkopt jet już upieczony.

5. Zaraz po upieczeniu, wyjmuję biszkopt z piekarnika i zostawiam w foremce przez około 10 minut, aby ostygł. Po tym czasie wyjmuję go z foremki. Przekładam wierzchem do dołu, usuwam papier do pieczenia i zostawiam do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt jet już gotowy, aby wykonać z niego dalsze ciasto, tort lub deser.

Wskazówki.

Wbrew pozorom upieczenie biszkoptu nie jest rudne. Trzeba oczywiście trzymać się kilku ważnych wskazówek. Oto one:

  • składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej
  • naczynie do ubijania białek powinno być suche i czyste
  • aby ubić pianę z białek, nie dopuszczalne jest dostanie się części żółtka (starannie oddziel żółtka od białek)
  • białka ubijamy na maksymalnych obrotach miksera do czasu, aż powstanie gęsta i sztywna piana. Jednak nie za długo, aby nie przebić pęcherzyków powietrza.
  • ciasto należy piec zaraz po zrobieniu, aby nie opadły pęcherzyki powietrza z ubitej piany białek
  • biszkopt koniecznie należy wkładać do nagrzanego już piekarnika
  • podczas pieczenia, nie wolno otwierać piekarnika (wówczas biszkopt opadnie)
  • piekarnik możemy lekko uchylić tylko pod koniec pieczenia w celu sprawdzenia metodą „suchego patyczka”

Mam nadzieję, że po zastosowaniu się do wskazówek i wykonaniu wszystkiego krok po kroku, każdemu uda się mój biszkopt. Biszkopt możesz posmarować warstwą kremu budyniowego, kremem z mascarpone, zalać galaretką z owocami. Dzięki nieograniczonej wyobraźni możemy wyczarować pyszne ciasto, tort lub deser.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *