Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Dziś polecam kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników, które zazwyczaj są w domu. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w zrobieniu. Smakuje i pachnie obłędnie. Jednym słowem niebo w gębie.
Nic tak nie poprawia humoru, jak świeżo upieczone ciasto. Dziś po całym domu unosi się zapach kruchego ciasta z dojrzałymi i soczystymi śliwkami oraz kruszonką. Właściwie jest to ciasto półkruche, bo z proszkiem do pieczenia. Dzięki dodatku proszku, ciasto śliwkowe jest miększe i delikatniejsze od typowego kruchego ciasta. Wygląda efektownie i jeszcze lepiej smakuje. Skusisz się na mały kawałek do kawy lub herbaty? Do ciasta idealnie smakuje też gałka domowych lodów. Zapraszam po sprawdzony przepis babci Joli na wilgotne ciasto śliwkowe.
Składniki na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 szklanka to 250 ml. Podane proporcje są na kwadratową blachę o boku około 25 cm lub prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła extra 200g (z lodówki)
- pół szklanki cukru białego lub brązowego (110 g)
- 1 średnie jajko (w temperaturze pokojowej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Śliwki:
- 800 g śliwek węgierek
- 3 łyżki cukru białego lub brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo cukier puder do posypania.
Sposób wykonania kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką
Ciasto piekę w formie kwadratowej o brzegach około 25 cm. Jeśli użyjesz większej blaszki, warto podwoić składniki. Formę wykładam oczywiście papierem do pieczenia.
Krok 1 – kruche ciasto
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i przesiewam do miski. Dodaję masło i wyrabiam palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. Wówczas wsypuję cukier oraz wbijam całe jajko.
Ciasto ugniatam ręcznie do momentu, aż powstanie jednolita masa. Kruche ciasto formuję w kulę, po czym dzielę na pół. Jedną częścią wylepiam spod blaszki, a drugą część zawijam w woreczek foliowy i wkładam do zamrażarki na minimum 15 minut lub do lodówki na minimum 30 minut.
Blaszkę z wylepionym spodem wkładam do lodówki i chłodzę przez około 30 minut.
Krok 2 – śliwki
W tym czasie przygotowuję owoce. Śliwki myję, przekrawam na pół i usuwam też pestki. Następnie kroję w ćwiartki lub ósemki i wrzucam do drugiej miski. Gotowe owoce przesypuję cukrem oraz cynamonem. Dzięki dodatku cynamonu, ciasto nabierze korzennej nuty. Następnie wykładam na spód ciasta wyjętego z lodówki. Układam dość ciasno obok siebie skórką do wewnątrz. Na wierzch taruję na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
Krok 3 – piekę ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem. Piekę przez godzinę czasu z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni C. Następnie wyjmuję z piekarnika, studzę i oczywiście posypuję cukrem pudrem.
Co zamiast śliwek?
Moje ciasto z pewnością jest uniwersalne. Zamiast śliwek z pewnością możecie użyć także:
- jabłek,
- gruszek,
- bananów,
- truskawek,
- malin,
- wiśni,
- brzoskwiń,
- owoców z puszki (np ananasa)
Ciasto pod przykryciem jest świeże i smaczne do 3 dni. Po dłuższym czasie kruszonka nasiąka sokiem ze śliwek. U mnie zazwyczaj znika zaraz po upieczeniu, zanim ostygnięte i zdążę oprószyć cukrem pudrem. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Znakomite ciasto, uwielbiam ze sliwkami 🙂 Pozdrawiam.
Polecam zrobić, póki są śliwki 🙂
Przepis bardzo dobry, ciasto smaczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Radzę jednak popracować nad tekstami wyrzucanymi na stronę, spora ilość błędów stylistycznych bardzo razi w oczy.
Cieszę się, że ciasto smakowało. Olu o jakich błędach stylistycznych piszesz? Podaj konkretnie, a z przyjemnością poprawię.
O! Pani Ola ma kompleksy. Widzi cudze pod lasem, a swego pod nosem nie dostrzega. Przepis Pani Joli był rewelacyjny
( DZIĘKUJEMY!) , co spowodowało kompleksy Pani Oli. Proponuję pani Olu najpierw poprawić swoje błędy, a później wytykać je innym. Pozdrawiam
Ciasto rewelacja- tak mówi moja rodzinka. Zawsze piekłam z innego przepisu, ale tamten już idzie do lamusa. Pychotka
Serce się raduje jak czytam takie opinie 🙂
Przyznaję, że jestem „wypiekowym” beztalenciem ale z tego przepisu wyszła przepychota 🙂 Dziękuję i serdecznie pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że ciasto smakowało i polecam się na przyszłość 🙂
Przepyszne. Zrobiłam z czerwonaą porzeczką. Bajka. Dziękuję za ten przepis.
Cała przyjemność po mojej stronie.
Witam. Niemam termoobiegu,w takim razie ile stopni i ile czasu?
Czy jeśli chciałabym zrobić z tego szarlotkę to jabłka poleca Pani zetrzeć czy w kawałkach?
Na szralotkę jabłka trzeba zetrzeć na grubych oczkach i koniecznie odcisnąć sok z pomocą dłoni. Zamiast odciskania soku, możesz starowane jabłka podsmarzyć na patelni.
Pani Jolu, a jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiegu, to jaką temperaturę i czas Pani proponuje? Dziękuję bardzo!
Bez termoobiegu dajemy temperatury wyższą o 20 stopni niż jest w przepisie. Grzanie góra i dół. Czas pieczenia taki sam.