Babcine ciasteczka z maszynki
Sprawdź kilkudziesięcioletni przepis na babcine ciasteczka wyciskane z maszynki. Są kruche i delikatne, jednym słowem pyszne, a do tego szybkie i proste w zrobieniu. Jestem pewna, że lepszych nie jedliście.
Gdy piekę te ciasteczka, zawsze słyszę od wnuków: „babciu, Twoje ciasteczka są najlepsze”. Uwielbiam pić kawę lub herbatę i zagryzać kruche ciasteczka z maszynki. Takiej degustacji często towarzyszy przeglądanie zdjęć z rodzinnego albumu. W przepisie podaję wersję na tradycyjne ciasteczka oraz czekoladowe z kakao.
Składniki na ciasteczka z maszynki
Moja szklanka to 250 ml. Z podanych składników otrzymasz 2 blachy ciasteczek.
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła (w PRL często robiło się na margarynie lub pół na pół ze smalcem)
- 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
- płaska łyżeczka cukru waniliowego
- 1 całe jajko
- 1 żółtko (białko może się też przydać, gdy ciasto będzie za kruche)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Aby zrobić kakaowe ciasteczka z maszynki, wystarczy dać 50 g kakao i zmniejszyć ilość mąki do 350 g. Po prostu sypkie produkty muszą się zgadzać. Niektórzy dodają także do ciasta cynamon. Warto eksperymentować.
Zobacz jak zrobić ciasteczka z maszynki?
Do wykonania ciasteczek, wykorzystuję maszynkę do mielenia mięsa ze specjalną nakładką do ciasteczek. Moja maszynka ma 5 wzorków. Jeśli takiej nie macie, to pożyczcie od mamy, babci lub sąsiadki. Z pewnością ma w swojej szafce kuchennej :-). Jest też do kupienia w sklepach internetowych za kilka złotych. Zwróćcie uwagę na średnicę nakładki, ponieważ są dwie wielkości.
Jeśli nie masz na już takiej foremki, czy nawet maszynki do mięsa, to też mam na to radę. Wystarczy, że ciasto rozwałkujesz na grubość około 1 cm i za pomocą noża lub foremki np do pierników, wytniesz swoje kształty.
Zagniatam ciasto
Do miski lub na stolnicę przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Wrzucam chłodne masło pokrojone w kostkę.
Wsypuję cukier oraz cukier waniliowy.
Na koniec wbijam jajko i dodaję 1 żółtko.
Wszystko wyrabiam ręcznie, aż otrzymam jednolicie gładkie ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli jest za sypkie, to dodaję 1 białko. Jeśli za mokre to dosypuję mąki i zagniatam. Możesz użyć robota do zagniatania ciasta, ale pod wpływem ciepła rąk, ciasto lepiej się zagniata.
Schładzam ciasto w lodówce
Ciasto na kruche ciasteczka trzeba koniecznie schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Ten czas możesz skrócić do 10 minut, poprzez włożenie ciasta do zamrażalki. W przeciwnym razie podczas wyciskania z maszynki, ciasteczka będą rozwarstwiały się z tłuszczu.
Ciasto możesz zrobić wcześniej, trzymać w lodówce do 3 dni i później z nich zrobić ciasteczka. Ciasto możemy też zamrozić.
Pod koniec schładzania ciasta, wyścielam blachę papierem do pieczenia lub babcinym sposobem smaruję masłem.
Wyciskam ciasteczka z maszynki
Na maszynkę montuję nakładkę do ciasteczek. Maszynki są różne i każdy musi swoją wypróbować, aby wychodziły zwarte i ładne ciasteczka. U mnie najlepiej sprawdza się maszynka z zamontowanym nożykiem i sito z normalnymi oczkami. Być może u Ciebie trzeba będzie zdemontować nożyk lub użyć innych rozmiarów oczek. Jednak sito musi pozostać, bo inaczej nie skręci się maszynki. Ale najważniejsze jest schłodzenia ciasta. Nic się nie martw. Nie udane ciasteczka z powrotem trafiają do maszynki.
Podane składniki są na 2 blachy ciasteczek, dlatego ciasto dzielę na pół. Robię najpierw ciasteczka z części, a drugą połowę przechowuję w lodówce.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C.
Do przygotowanej maszynki wkładam porcjami schłodzone ciasto. Prawą ręką kręcę maszynką, a za pomocą lewej dłoni odbieram zwarte ciasteczka. Tempo wychodzenia ciasteczek reguluję oczywiście szybkością kręcenia maszynki. Formuję ciasteczka o długości około 10 – 12 cm. Pewnym ruchem do góry odrywam ciasteczko z maszynki i układam na blaszce wysmarowanej masłem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Możesz też wyciskać dłuższe ciasteczka i potem pociąć je na mniejsze kawałki. Wprawne ręce babci bez przestoju w kilka minut ułożą całą blachę ciasteczek.
Wskazówka. Jeśli na ciasteczkach po wyciśnięciu wytraci się tłuszcz, to znaczy, że ciasto jest za ciepłe i trzeba schłodzić w lodówce.
Piekę ciasteczka
Blachę z ciasteczkami wkładam na najniższą półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 10 minut, aż się zarumienią na złoto. Możesz też piec na środkowej półce piekarnika w 180 stopniach C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół przez około 15 – 18 minut, aż się zarumienią.
Gdy piecze się pierwsza blacha ciasteczek, w identyczny sposób przygotowuję drugą porcję ciasteczka z połowy ciasta przechowywanego w lodówce.
Sprawdź również moje ciasteczka owsiane z masłem orzechowym.
Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i odstawiam na kratkę w celu ostudzenia. Ciasteczka przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku i długo zachowują świeżość. W metalowej puszce do 2 miesięcy.