Kompot z gruszek do obiadu
Zobacz jak w prosty sposób zrobić pyszny kompot z gruszek do obiadu. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Absolutnie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych i uda się każdemu.
Jesienią często gotuję kompoty z sezonowych owoców. Przypominają mi się smaki z dzieciństwa. Domowy kompot do obiadu to doskonała alternatywa dla sklepowych napojów. To najlepszy i najprostszy sposób, aby spożyć jak największą ilość darów z sadu.
Składniki na kompot z gruszek
Mój kompot z gruszek ma około 55 kcal w 100 ml.
- 1 kg gruszek (u mnie konferencja, ale mogą być też klapsa)
- 1 litr wody
- do smaku 2 łyżki miodu lub cukru
- opcjonalnie do wyboru: 3 goździki, kawałek kory cynamonu lub laski wanilii (lub opakowanie cukru waniliowego), 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić kompot z gruszek do obiadu?
Kompot do obiadu jest bardzo prosty i do jego zrobienia użyłam jedynie garnka oraz noża do krojenia.
Przygotowuję gruszki
Do mojego kompotu wybieram dojrzałe i jędrne gruszki. Owoce obieram i usuwam twarde końcówki. Następnie przekrawam na pół i ćwiartki. Nożem wykrawam gniazda nasienne. Kawałki gruszek wrzucam do garnka. Jeśli lubisz, to w tym momencie możesz dodać goździki oraz cynamon lub laskę wanilii (ewentualnie opakowanie cukru waniliowego).
Gotuję gruszki
Do garnka z gruszkami wlewam wodę i zagotowuję na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejszam ogień na minimum, aby tylko lekko bulgotało.
Gotuję na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, aż gruszki będą miękkie i odstawiam do lekkiego ostygnięcia. Mi najlepiej smakuje ostudzony do temperatury pokojowej.
Podaję kompot z gruszek do obiadu
Kompot z gruszek podaję do obiadu w ozdobnym naczyniu i rozlewam do szklanek.
Kompot dosładzam do smaku już w dzbanku. Dodaję stopniowo cukier lub miód i ewentualnie sok z cytryny. Całość mieszam i próbuję smak. Miód oraz sok z cytryny najlepiej dodać do lekko ostudzonego kompotu. Kompot z gruszek przed podaniem na stół, możesz też przecedzić przez sito. Dzięki temu napój będzie bez kawałków owoców.
Miękkie gruszki z kompotu są smaczne i świetnie sprawdzą się jako deser po obiedzie. Możesz je także wykorzystać do ciasta lub racuchów.
Smacznego.