Skip to content

Najlepsza babka ziemniaczana prosty przepis babci

4
Najlepsza babka ziemniaczana prosty przepis babci

Poznaj prosty przepis babci Joli na najlepszą babkę ziemniaczaną z kiełbasą, boczkiem oraz podsmażoną cebulką. Dowiedz się co zrobić, aby babka ziemniaczana nie była sucha. Jak długo piec babkę w piekarniku oraz jak sprawdzić, czy jest już upieczona?

Tradycyjna babka ziemniaczana często gości na moim stole. Najczęściej, gdy z zapasami ziemniaków chcę zrobić coś innego, niż placki ziemniaczane :-). Taka babka to syty i pożywny obiad, który posmakuje każdemu. Jest świetna zaraz po usmażeniu oraz podgrzana na patelni na drugi dzień. Nie znam osoby, która nie zachwyciłaby się smakiem mojej babki ziemniaczanej polanej śmietaną lub sosem czosnkowym. Sprawdź koniecznie ten przepis!

Moją babkę ziemniaczaną zrobisz w 25 minut.
Czas pieczenia: 110 minut.

Składniki na najlepszą babkę ziemniaczaną babci Joli:

Podane składniki są na blachę 22 x 22 cm (ewentualnie 22 x 28 cm) lub na 2 keksówki o wymiarach 21 cm x 11 cm. Ja upiekłam w naczyniu żaroodpornym.

  • 2 kg ziemniaków
  • 300 g cebuli (2 średnie)
  • 200 g kiełbasy
  • 200 g boczku
  • 2 jajka (rozmiar M lub L)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka smalcu np gęsiego do podsmażenia mięsa
  • po 1 łyżeczce: soli, zmielonego pieprzu, majeranku i słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
babka ziemniaczana po upieczeniu

Wskazówki do składników:

  • Ziemniaki najlepsze są stare. Do młodych ziemniaków dodatkowo dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Możesz użyć po 200 g kiełbasy oraz boczku lub 400 g samego boczku lub kiełbasy. Ważne jest, aby zachować proporcje masy ziemniaków do mięsa. – Kiełbasa powinna być oczywiście dobrej jakości, bo ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak babki.
  • Boczek może być surowy, wędzony lub parzony.
  • Babka ziemniaczana z mięsem ma około 160 kalorii w 100 g.
  • Jeśli nie dodasz mięsa, będzie mniej kaloryczna i wegetariańska.

Zobacz jak zrobić babkę ziemniaczaną

Zanim przystąpisz do robienia babki, przygotuj wszystkie składniki oraz: blaszkę (keksówki lub naczynie żaroodporne), tarkę lub maszynkę do przetarcia ziemniaków oraz większą miskę.

1 – ścieram ziemniaki i cebulkę

2 kg ziemniaków oraz 2 cebule obieram i ścieram na drobnych oczkach tarki do warzyw lub na maszynce. Następnie wrzucam do większej miski. Czynność jest identyczna jak przy robieniu placków ziemniaczanych.

placki ziemniaczane z przepisu babci Joli

Na zdjęciu powyżej babcine placki ziemniaczane.

2 – kroję i podsmażam mięsko

Kiełbasę oraz boczek kroję w kostkę.

Na patelni rozgrzewam smalec gęsi. Wrzucam pokrojone mięsko i chwilę (60 sekund) podsmażam. Jeśli masz surowy boczek, to najpierw podsmaż go na rumiano, a dopiero potem dodaj kiełbaskę. Na 10 sekund przed końcem podsmażania, dodaję także obrane i posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku. Całość mieszam i odkładam do ostygnięcia.

3 – masa na babkę ziemniaczaną

Z masy ziemniaczanej odcedzam wytrącony sok. Możesz użyć sita lub przykrywki garnka i odcedzić jak ziemniaki do obiadu. Jeśli masz młode ziemniaki, które są wodniste, to koniecznie dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.

Odcedzam, ale nie odciskam masy ziemniaczanej. Dzięki temu babka po długim pieczeniu nie będzie sucha.

Do odcedzonej masy ziemniaczanej dodaję podsmażone mięsko z czosnkiem, wsypuję przyprawy (po łyżeczce soli, pieprzu, majeranku, słodkiej papryki i pół łyżeczki ziół prowansalskich) oraz 4 łyżki mąki pszennej. Wbijam także 2 jajka. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą za pomocą łyżki i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też wysmarować blachę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wyrównuję.

masa na babkę ziemniaczaną w naczyniu żaroodpornym

4 – piekę babkę ziemniaczaną

Blachę z babką ziemniaczaną umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C.

Piekę z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu w temperaturze 200 stopni C przez około 110 minut. W kuchni unosi się cudowny zapach.

Pod koniec pieczenia, obserwuję potrawę i gdy wierzch się zarumieni, wyjmuję z piekarnika do ostygnięcia. Gorąca babka ziemniaczana jest w środku miękka, dlatego czekam aż lekko ostygnie.

kawałek babki ziemniaczanej

Podaję ciepłą i polaną kwaśną i gęstą śmietaną lub sosem czosnkowym. Taka smakuje mi najbardziej. Możesz też na kolację lub na drugi dzień odsmażyć. W tym celu kroję babkę w grubsze plastry (około 2 – 3 cm) i podsmażam na patelni.

Babka ziemniaczana w moim domu jest samodzielnym daniem. Wiem, że niektórzy podają też babkę do gulaszu z mięsem.

Do babki podaję ogórki kiszone lub surówkę z kiszonej kapusty. Smacznego.

4 thoughts on “Najlepsza babka ziemniaczana prosty przepis babci

  1. Babka najlepsza jest jeszcze ciepła z mocno przypieczoną skórką. Lubię również podsmażaną.
    Do babki czasami dodaję startą marchewkę. Zagęszczam ją często właśnie kaszą manną lub ostatnio mąką pełnoziarnistą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *