Malinowa chmurka bez pieczenia
Najlepsza malinowa chmurka bez pieczenia, która jest ekspresowa i przepyszna. Wystarczy zrobić delikatny spód z ciasteczek, zalać orzeźwiającą galaretką z malinami i wyłożyć puszystym kremem śmietankowym. Wierzch dekoruję płatkami migdałów lub świeżymi malinami. Brzmi pysznie? Zapraszam po szybki i prosty przepis na wyśmienitą malinową chmurkę.
Ciasto możemy robić przez cały rok ze świeżych lub mrożonych malin. Malinowa chmurka to jedno z tych ciast, które znika ze stołu w mgnieniu oka. Aż ciężko się oprzeć, aby nie sięgnąć po kolejną porcję. Poprzednio piekłam malinową chmurkę na biszkopcie, a tym razem zrobiłam bez pieczenia. Ciasto przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie mają czasu lub ochoty na pieczenie biszkoptu :-). Moja malinowa chmurka pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje! Sprawdzi się świetnie jako tort urodzinowy, na imieniny lub święta. Jest tak prosta i szybka w zrobieniu, że możesz ją też wykonać w weekend do popołudniowej kawy.
Składniki na malinową chmurkę bez pieczenia
Podaję składniki na tortownicę o średnicy od 24 do 26 cm lub blachę 20 x 24 cm. Moja szklanka to 250 ml.
Spód ciasta:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Masa malinowa:
- 2 galaretki malinowe (każda na pół litra wody)
- 750 ml wrzącej wody (3 szklanki)
- 400 g malin
Krem śmietankowy
Miska do kremu musi być schłodzona. Tak samo mascarpone i śmietanka muszą być mocno schłodzone minimum 24 godziny w lodówce.
- 250 g mascarpone (mocno schłodzone)
- 500 ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (20 g)
Opcjonalnie do dekoracji ciasta:
- świeże maliny
- garść prażonych płatków migdałów
Jak zrobić malinową chmurkę bez pieczenia?
Aby wykonać ciasto przygotuj: miskę, blender lub mikser oraz tortownicę o średnicy od 24 do 26 cm lub blaszkę 20 x 24 cm. Jeśli chcesz dekorować wierzch prażonymi płatkami migdałów, to przyda się też patelnia.
Wykonuję spód ciasta
Do miski wkruszam herbatniki i rozdrabniam za pomocą blendera lub miksera. Możesz też użyć tłuczka.
Do herbatników wlewam roztopione w rondelku masło. Całość dokładnie mieszam ze sobą, aż otrzymam kruchą masę. Wykładam ją na dno tortownicy lub blachy. Ugniatam za pomocą dłoni i wyrównuję.
Tak przygotowany spód ciasta wkładam z tortownicą na pół godziny do lodówki, aby się schłodził.
Wykonuję masę malinową
Do wysokiej miski lub litrowego kubka z miarką wlewam wrzącą wodę i wsypuję galaretki malinowe. Wszystko mieszam, aż się rozpuści i zostawiam do ostudzenia.
Świeże maliny wrzucam do ciepłej galaretki (nie może być gorąca) i mieszam. Gdy stężeje, przelewam galaretkę z malinami na spód schłodzonego ciasta i wyrównuję. Latem gdy jest gorąco, miskę z galaretkę wkładam do większej miski z zimną wodą. Dzięki temu szybciej tężeje.
Jeśli mam mrożone maliny, to ich nie rozmrażam, tylko wsypuję do ciepłej galaretki, mieszam i od razu przelewam na spód ciasta. Wierzch galaretki wyrównuję i umieszczam do lodówki.
Wykonuję krem śmietankowy
Krem śmietankowy jest bardzo prosty w zrobieniu, ale pod 1 zasadniczym warunkiem. Otóż miska musi być schłodzona. Wkładam ją na minimum 15 minut do zamrażalki lub na godziną do lodówki. Tak samo mascarpone i śmietankę mocno schładzam w lodówce przez minimum 24 h.
Do schłodzonej miski wlewam zimną śmietankę 30 lub 36% oraz zimny serek mascarpone. Wsypuję też cukier puder oraz opakowanie cukru waniliowego.
Na maksymalnych obrotach miksera ubijam składniki przez około 5 minut, aż otrzymam gładki i sztywny krem śmietankowy.
Gdy galaretki całkowicie zastygną, wyjmuję z lodówki i wykładam na ich wierzch krem śmietankowy z mascarpone. Całość oczywiście wyrównuję.
Dekoruję wierzch ciasta
Wierzch malinowej chmurki możesz wyłożyć: sklepowymi bezami, świeżymi malinami lub płatkami migdałów.
Ja swoje ciasto tym razem posypuję prażonymi płatkami migdałów. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucam płatki migdałów. Wszystko mieszam i podgrzewam na średnim ogniu, aż się zarumienią.
Udekorowane ciasto wkładam do lodówki na minimum 6 – 8 godzin, a najlepiej całą noc, aby dobrze schłodzić. Ciasto kroję następnego dnia i podaję dla gości. Malinowa chmurka bez pieczenia znika ze stołu w mgnieniu oka. Jest lekka, orzeźwiająca i wręcz rozpływa się w ustach. To mój hit na uroczystościach i spotkaniach w gronie najbliższych.
Smacznego!
Czy wszystkie składniki kremu miksuje Pani jednocześnie? Czy najpierw ubija Pani śmietankę, a następnie porcjami dodaje mascarpone i cukier ? Pozdrawiam
Tak jak opisałam w przepisie. Wszystkie składniki miksuję razem. Najważniejsze jest, aby mascarpone, śmietanka i miska były mocno schłodzone.