Skip to content

Malinowa chmurka bez pieczenia

2
malinowa chmurka bez pieczenia

Najlepsza malinowa chmurka bez pieczenia, która jest ekspresowa i przepyszna. Wystarczy zrobić delikatny spód z ciasteczek, zalać orzeźwiającą galaretką z malinami i wyłożyć puszystym kremem śmietankowym. Wierzch dekoruję płatkami migdałów lub świeżymi malinami. Brzmi pysznie? Zapraszam po szybki i prosty przepis na wyśmienitą malinową chmurkę.

Ciasto możemy robić przez cały rok ze świeżych lub mrożonych malin. Malinowa chmurka to jedno z tych ciast, które znika ze stołu w mgnieniu oka. Aż ciężko się oprzeć, aby nie sięgnąć po kolejną porcję. Poprzednio piekłam malinową chmurkę na biszkopcie, a tym razem zrobiłam bez pieczenia. Ciasto przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie mają czasu lub ochoty na pieczenie biszkoptu :-). Moja malinowa chmurka pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje! Sprawdzi się świetnie jako tort urodzinowy, na imieniny lub święta. Jest tak prosta i szybka w zrobieniu, że możesz ją też wykonać w weekend do popołudniowej kawy.

3 kawałki malinowej chmurki bez pieczenia

Składniki na malinową chmurkę bez pieczenia

Podaję składniki na tortownicę o średnicy od 24 do 26 cm lub blachę 20 x 24 cm. Moja szklanka to 250 ml.

Spód ciasta:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Masa malinowa:

  • 2 galaretki malinowe (każda na pół litra wody)
  • 750 ml wrzącej wody (3 szklanki)
  • 400 g malin

Krem śmietankowy
Miska do kremu musi być schłodzona. Tak samo mascarpone i śmietanka muszą być mocno schłodzone minimum 24 godziny w lodówce.

  • 250 g mascarpone (mocno schłodzone)
  • 500 ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (20 g)

Opcjonalnie do dekoracji ciasta:

  • świeże maliny
  • garść prażonych płatków migdałów

Jak zrobić malinową chmurkę bez pieczenia?

Aby wykonać ciasto przygotuj: miskę, blender lub mikser oraz tortownicę o średnicy od 24 do 26 cm lub blaszkę 20 x 24 cm. Jeśli chcesz dekorować wierzch prażonymi płatkami migdałów, to przyda się też patelnia.

Wykonuję spód ciasta

Do miski wkruszam herbatniki i rozdrabniam za pomocą blendera lub miksera. Możesz też użyć tłuczka.
Do herbatników wlewam roztopione w rondelku masło. Całość dokładnie mieszam ze sobą, aż otrzymam kruchą masę. Wykładam ją na dno tortownicy lub blachy. Ugniatam za pomocą dłoni i wyrównuję.

Tak przygotowany spód ciasta wkładam z tortownicą na pół godziny do lodówki, aby się schłodził.

Wykonuję masę malinową

Do wysokiej miski lub litrowego kubka z miarką wlewam wrzącą wodę i wsypuję galaretki malinowe. Wszystko mieszam, aż się rozpuści i zostawiam do ostudzenia.

Świeże maliny wrzucam do ciepłej galaretki (nie może być gorąca) i mieszam. Gdy stężeje, przelewam galaretkę z malinami na spód schłodzonego ciasta i wyrównuję. Latem gdy jest gorąco, miskę z galaretkę wkładam do większej miski z zimną wodą. Dzięki temu szybciej tężeje.

Jeśli mam mrożone maliny, to ich nie rozmrażam, tylko wsypuję do ciepłej galaretki, mieszam i od razu przelewam na spód ciasta. Wierzch galaretki wyrównuję i umieszczam do lodówki.

Wykonuję krem śmietankowy

Krem śmietankowy jest bardzo prosty w zrobieniu, ale pod 1 zasadniczym warunkiem. Otóż miska musi być schłodzona. Wkładam ją na minimum 15 minut do zamrażalki lub na godziną do lodówki. Tak samo mascarpone i śmietankę mocno schładzam w lodówce przez minimum 24 h.

Do schłodzonej miski wlewam zimną śmietankę 30 lub 36% oraz zimny serek mascarpone. Wsypuję też cukier puder oraz opakowanie cukru waniliowego.

Na maksymalnych obrotach miksera ubijam składniki przez około 5 minut, aż otrzymam gładki i sztywny krem śmietankowy.

Gdy galaretki całkowicie zastygną, wyjmuję z lodówki i wykładam na ich wierzch krem śmietankowy z mascarpone. Całość oczywiście wyrównuję.

Dekoruję wierzch ciasta

Wierzch malinowej chmurki możesz wyłożyć: sklepowymi bezami, świeżymi malinami lub płatkami migdałów.

Ja swoje ciasto tym razem posypuję prażonymi płatkami migdałów. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucam płatki migdałów. Wszystko mieszam i podgrzewam na średnim ogniu, aż się zarumienią.

porcje malinowej chmurki bez pieczenia

Udekorowane ciasto wkładam do lodówki na minimum 6 – 8 godzin, a najlepiej całą noc, aby dobrze schłodzić. Ciasto kroję następnego dnia i podaję dla gości. Malinowa chmurka bez pieczenia znika ze stołu w mgnieniu oka. Jest lekka, orzeźwiająca i wręcz rozpływa się w ustach. To mój hit na uroczystościach i spotkaniach w gronie najbliższych.
Smacznego!

2 thoughts on “Malinowa chmurka bez pieczenia

  1. Czy wszystkie składniki kremu miksuje Pani jednocześnie? Czy najpierw ubija Pani śmietankę, a następnie porcjami dodaje mascarpone i cukier ? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *