Skip to content

Szybki krem z pomidorów z puszki

0
Szybki krem z pomidorów z puszki

Najlepsza, a przy tym prosta i szybka zupa krem z pomidorów z puszki, która uda się każdemu. Ma znakomity słodko kwaśny smak, piękny kolor i cudowny aromat pomidorów.

W sezonie letnim taką zupę robię ze świeżych pomidorów. Natomiast w okresie zimowym używam pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej. Zupa jest lekka, bo bez mięsa. Jeśli szukasz tradycyjnej pomidorówki, to polecam najlepszą zupę pomidorową z koncentratu.

Czas przygotowania: w 20 minut.
Czas gotowania: około 30 minut.
Ilość porcji: dla 4 osób.
Dieta: wegetariańska, wegańska i bezglutenowa.

Składniki na zupę krem z pomidorów z puszki

Moja szklanka ma 250 ml.

  • 800 g pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 300 g marchewki (2 średnie)
  • 150 g cebuli (1 średnia)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego do podsmażenia cebulki
  • opcjonalnie 250 ml wody lub bulionu warzywnego (1 szklanka)
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • płaska łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • opcjonalnie listki np bazylii do dekoracji oraz łyżka śmietany na każdy talerz
Krem z pomidorów udekorowany śmietaną i listkami.

Wskazówki. Zamiast pomidorów z puszki możesz użyć passaty pomidorowej. W sezonie letnim możesz też sparzyć we wrzątku świeże pomidory i obrać ze skórki.

Jak zrobić zupę krem z pomidorów z puszki?

Cebulkę i czosnek obieram. Cebulę kroją w drobno kostkę, a ząbki czosnku drobno siekam.

Marchewkę obieram i ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw.

Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i podgrzewam na niedużym ogniu. Wrzucam pokrojoną cebulkę i starowaną marchewkę. Często mieszam i podsmażam na niedużym ogniu przez około 10 minut. Pod sam koniec dodaję posiekany czosnek i wszystko mieszam ze sobą.

Następnie wrzucam pomidory z puszki i dodaję wszystkie przyprawy (płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, płaska łyżeczka bazylii, 1/3 łyżeczki oregano). Wlewam także połowę ilości wody lub bulionu. Gotuję wszystko na małym ogniu przez około 20 minut, aż pomidory będą miękkie.

Całość miksuję za pomocą blendera. Jeśli zupa jest za gęsta, to dodaję pozostałą ilość wody lub bulionu i mieszam. Próbuję smak i ewentualnie doprawiam. Jeśli smak i gęstość mi odpowiada, to zdejmuję z ognia.

Podają na talerzu z łyżką śmietany oraz dekoruję świeżymi listkami.

Zupę możesz posypać prażonymi na patelni pestkami słonecznika. Znakomicie smakuje z kulkami sera mozzarella oraz bagietkami.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *