Najlepsza zupa pomidorowa z koncentratu
Moja zupa pomidorowa powstaje z esencjonalnego rosołu z dodatkiem koncentratu. Jest prosta, szybka i uda się każdemu. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepszą pomidorówkę.
Chyba każdy lubi zupę pomidorową z ryżem lub makaronem. Moją ulubioną zupą jest właśnie pomidorówka z makaronem. To zdecydowanie najwspanialszy smak z dzieciństwa. Jeśli masz gotowy rosół z poprzedniego dnia, to taką zupę zrobisz w kilka minut. Dłużej będzie trwało gotowanie ryżu lub makaronu :-).
Składniki na zupę pomidorową z koncentratu
- 600 g mięsa (żeberka wieprzowe, kości wołowe lub porcje kurczaka)
- 2 litry wody
- około 150 – 200 g koncentratu pomidorowego
- 100 g pietruszki (1 nieduża sztuka)
- 100 g selera (kawałek)
- 300 g marchewki (2 średnie sztuki)
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- łyżeczka soli
Dodatkowo: ugotowany ryż albo makaron.
Jak zrobić najlepszą zupę pomidorową babci Joli?
Gotuję wywar na rosół
Mięso na rosół płuczę w zimnej wodzie i wrzucam do garnka. Wlewam 2 litry wody i zagotowuję na lekko mniejszym niż średnim ogniu.
Pietruszkę, selera i marchewkę obieram i kroje na mniejsze kawałki.
Gdy wodą się zagotuje, zmniejszam ogień na minimum, aby się tylko lekko bulgotały pęcherzyki powietrza. Zbieram szum za pomocą łyżki cedzakowej i wrzucam pokrojone warzywa.
Dodaję listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Całość gotuję na bardzo małym ogniu przez minimum 60 – 90 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. W trakcie gotowania kilka razy zbieram szum. Jeśli gotujesz na mięsie wołowym, to przedłuż czas gotowania do około 120 minut.
Jeżeli masz rosół z poprzedniego dnia, to pomiń ten krok.
Dodaję koncentrat pomidorowy
Z gotowego rosołu za pomocą łyżki cedzakowej wyławiam wszystkie warzywa, mięso oraz przyprawy (listki laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego). Mięso oddzielam od kości, chrząstek oraz skóry i dodaję ponownie do garnka z zupą. Z warzyw zostawiam w garnku tylko marchewkę.
Do gotującego się rosołu dodaję około 150 – 200 g koncentratu pomidorowego. W trakcie dodawania, mieszam i próbuję, czy kwaśny smak jest już wystarczający. Jeśli trzeba, dodaję też soli lub pieprzu. Babcina zupa pomidorowa jest już gotowa. Pozostaje jeszcze ugotować ryż lub makaron.
Jeśli lubisz, zabiel zupę kwaśną śmietaną 18% lub słodką 30 – 36 %. Śmietanę 18% trzeba dodatkowo przed dodaniem do zupy zahartować, aby się nie zważyła. W tym celu do miseczki wlej kilka łyżek gorącej zupy, dodaj śmietanę i całość oczywiście wymieszaj. Następnie ciurkiem wlej do zupy cały cas mieszając. Możesz też dodać kleks śmietany bezpośrednio na talerz zupy. Wierzch mojej pomidorowej dekoruję natką pietruszki.
Smacznego.