Karkówka w sosie pomidorowym
Najlepsza karkówka w sosie pomidorowym, która uda się każdemu. Jest prosta i szybka w zrobieniu. Karkówka jest krucha, miękka, soczysta i rozpływa się w ustach. Zobacz jak krok po kroku zrobić pyszną potrawę.
Czas zrobienia: 25 minut (plus 4 godziny marynowania mięsa)
Czas pieczenia: około 60 minut
Kaloryczność: 185 kcal w 100 g
Składniki:
- 800 g karkówki
- 2 płaskie łyżeczki soli
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- łyżeczka bazylii
- 4 łyżki tłuszczu do obsmażenia mięsa
Sos pomidorowy
- 250 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml wody
- 400 g pomidorów świeżych lub z puszki (lub przecieru pomidorowego)
- 3 łyżki keczupu
- łyżka musztardy
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka cukru
- opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego
Jak zrobić karkówkę w sosie pomidorowym?
1 – marynuję karkówkę
Karkówkę płuczę w zimnej wodzie i osuszam. Następnie kroję w 1,5 – 2 cm plastry i rozbijam za pomocą tłuczka do mięsa. Plastry mięsa z każdej strony oprószam solą, pieprzem i bazylią. Zamiast bazylii do marynowania karkówki możesz także użyć ziół prowansalskich, rozmarynu lub kolendry.
Tak przyprawione mięso umieszczam w misce i wkładam do lodówki na minimum 4 godziny. Karkówkę wyjmuję z lodówki na godzinę przed smażeniem na patelni, aby nabrało temperaturę pokojową.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam 4 łyżki tłuszczu i rozgrzewam. Na rozgrzany tłuszcz umieszczam kawałki karkówki. Podsmażam na dużym ogniu z obu stron przez około 2 – 3 minuty na każdą stronę. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Tłuszczu po smażeniu nie wyrzucam.
Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek lub olejem roślinnym i wykładam podsmażone kawałki karkówki.
2 – robię sos pomidorowy
Cebulkę i czosnek obieram.
Cebulkę kroję w drobną kostkę, a czosnek miażdżę końcówką noża lub drobno siekam
Na rozgrzany tłuszcz po smażeniu karkówki, wrzucam pokrojoną cebulkę i często mieszam, aby się nie przypaliła. Podsmażam na średnim ogniu przez około 4 – 5 minut, aż zmięknie. Na 30 sekund przed końcem wrzucam czosnek i wszystko mieszam ze sobą.
Następnie wlewam na patelnię wodę oraz wrzucam pomidory. Świeże pomidory przelewam wrzątkiem, usuwam skórkę i kroję w kostkę. Jeśli masz pomidory z puszki, to wystarczy odcedzić i wrzucić na patelnię. Możesz też użyć gotowego przecieru pomidorowego lub pasaty.
Wrzucam keczup, musztardę oraz słodką paprykę i cukier. Możesz również dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszam ze sobą i podgrzewam na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, zdejmuję z ognia.
3 – piekę potrawę w piekarniku
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C.
Mięso w naczyniu żaroodpornym zalewam sosem pomidorowym, przykrywam pokrywą i umieszczam na środkowej półce nagrzanego piekarnika.
Piekę pod przykryciem z opcją grzania góra i dół w temperaturze 200 stopni C przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, zdejmuję pokrywę, aby karkówka ładnie się zarumieniła. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmuję z piekarnika i podaję gorące na stół.
Karkówka w sosie pomidorowym jest tak dobra, że wręcz rozpływa się w ustach.
Smacznego!