Skip to content

Surówka z marchewki pora i jabłka

0
surówka z marchewki pora i jabłka

Sprawdź najlepszą surówkę z marchewki, pora oraz jabłka, która jest słodko kwaśna i lekko ostra. Znakomicie smakuje do drugiego dania oraz na podwieczorek. Wszystko za sprawą idealnie dobranych proporcji warzyw i owoców oraz sekretnego składnika.

Surówkę z marchewki, pora i jabłka zna chyba każdy. Metodą prób doszłam do najsmaczniejszej proporcji marchewki, jabłka oraz pora. W mojej konfiguracji słodycz marchewki doskonale komponuje się z lekką kwasowością jabłek oraz delikatną ostrością pora. Przysłowiowej wisienki na torcie dodaje suszona żurawina, która ożywia surówkę kolorem i smakiem. Surówka jest bardzo prosta i przede wszystkim szybka w zrobieniu. Jestem w 100% pewna, że uda się każdemu. Zapraszam na sprawdzony przepis.

Składniki:

Podaję porcje surówki dla 4 – 6 osób.

  • 400 g marchewki
  • 300 g jabłek
  • 100 g pora
  • 40 g suszonej żurawiny (1 garść)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub olej roślinny)

Moje wskazówki. Suszoną żurawinę możesz zastąpić także: pokruszonymi orzechami lub rodzynkami. Natomiast zamiast oliwy lub oleju, możesz użyć kwaśnej lub słodkiej śmietany.

Jak zrobić surówkę z marchewki pora i jabłka?

Do zrobienia surówki użyjemy: tarki do warzyw, noża i deski do krojenia oraz miski (u mnie przeźroczysta).

Marchewki myję, obieram i ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw. Wrzucam do miski.

Jabłka myję, przekrawam na pół lub ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Następnie ścieram na grubych oczkach tarki i też wrzucam do miski.

Kawałek pora myję, usuwam pierwszą warstwę skórki i także ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski.

Do miski ze startymi warzywami i owocami wsypuję garść żurawiny suszonej i wlewam oliwę z oliwek. Wszystko oczywiście dokładnie mieszam ze sobą i podaję na stół.

Taka surówka smakuje rewelacyjnie. Lepszej wersji nie jadłam. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *