Ogórki w ketchupie i koncentracie do słoików na zimę
Babcine ogórki w ketchupie i koncentracie do słoików na zimę są tak pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będziecie zachwyceni ich smakiem. Bardzo lubią je dzieci, w końcu to smak keczupu. Ogórki są proste i bardzo proste w zrobieniu. Zapraszam na sprawdzony przepis.
Składniki na ogórki w ketchupie
Na 2 kg ogórków wykorzystałam 4 słoiki 720 ml.
- 2 kg ogórków
- 200 g cebuli
Do każdego słoika
- pół ząbka czosnku
- łyżeczka białej gorczycy
- listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- 5 ziaren pieprzu czarnego
Zalewa keczupowa
- 1 litr wody
- 350 g ketchupu najlepiej pikantnego
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- 200 ml octu spirytusowego
- 220 g cukru (1 szklanka lub około 18 płaskich łyżek)
- 30 g soli kamiennej niejodowanej (4 łyżeczki)
Jak zrobić ogórki w ketchupie i koncentracie do słoików na zimą?
Do wykonania ogórków w słoikach na zimę użyłam: deski, noża do krojenia oraz rondla do ugotowania zalewy ketchupowej. Użyłam słoików 720 ml. Słoiki oraz nakrętki oczywiście wcześniej umyłam i wyparzyłam. Istotne jest, aby nakrętki nie były uszkodzone ani z nalotem rdzy. Z własnego, babcinego doświadczenia wiem, że lepiej zainwestować w nową zakrętkę, niż zimą wyrzucać zepsute przetwory.
Myję i kroję ogórki
Ogórki myję pod bieżącą i zimną wodą. Większe ilości możesz umyć w misce. Świeże ogórki gruntowe prosto z działki są jędrne i gotowe do użycia. Natomiast kupione na bazarze lub w sklepie wymagają moczenia przez 1 lub 2 godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie nabierają sprężystości i chrupkości.
Ogórków nie obieram. Usuwam jedynie twarde końcówki. Kroję w plastry o grubości około 3 – 5 mm. Możesz także pokroić ogórki w pionowe słupki np w ćwiartki lub ósemki.
Cebulę obieram i kroję w pół plastry.
Umieszczam przyprawy i ogórki w słoikach
Do każdego, umytego i wyparzonego słoika wrzucam przyprawy: listek laurowy, pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy białej, oraz 3 ziela angielskie i 5 ziaren pieprzu czarnego. Na dno wrzucam także kilka półplasterków cebuli.
Plastry ogórków dość ciasno umieszczam w słoikach. Im ciaśniej tym lepiej. Po co zimą otwierać samą zalewę 🙂 ?
Ranty słoików oraz wieczka wycieram do suchego i mocno zakręcam. Zobacz też moje ogórki kiszone.
Pasteryzuję słoiki z ogórkami
Na dno szerokiego garnka kładę złożoną na pół ścierkę kuchenną, wlewam wodę i zagotowuję. Gdy woda jest już gorąca, wkładam słoiki. Mam nadzieję, że wiesz, a jeśli nie, to przypomnę podstawową zasadę pasteryzacji słoików. Aby słoiki nie popękały, gorące weki wkładamy do gorącej wody, a chłodne do chłodnej. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam ogień, aby tylko lekko bulgotały pęcherzyki powietrza.
Moje słoiki o pojemności 720 ml pasteryzuję przez 15 minut. Czas liczę od momentu, gdy woda zacznie się gotować. Większe słoiki pasteryzuję przez 5 minut dłużej, a mniejsze o 5 minut krócej.
Po pasteryzacji ostrożnie za pomocą rękawiczki kuchennej lub ściereczki wyjmuję słoiki i układam do góry dnem na blat kuchenny wyścielony ręcznikiem. Przykrywam kocem lub ręcznikiem i zostawiam, aż całkowicie ostygną na około 1 dobę. Gotowe przetwory wynoszę do spiżarni.
Tak przygotowane ogórki w ketchupie i koncentracie są już dobre po kilku dniach. Pozdrawiam i życzę smacznego.