Ryba po grecku przepis babci
Poznaj fantastyczny przepis na rybę po grecku z przepisu babci Joli. To moja ulubiona i obowiązkowa potrawa na stole wigilijnym. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam na najlepszą rybę po grecku babci Joli, która jest szybka i prosta w zrobieniu.
Ryba po grecku to danie, które mogłabym jeść każdego dnia. Smakuje mi na obiad, śniadanie oraz kolację. Tym bardziej nie wyobrażam sobie bez niej Wigilii. Ba, nawet nie znam rodziny, która nie miałaby na świątecznym stole ryby po grecku. Potrawa jest syta i łatwa w przygotowaniu. Zawiera zaledwie 150 kalorii w 100 g. Dobrze się przechowuje. Możemy ją zamrozić lub długo przechowywać w lodówce. Smakuje zarówno na zimno jak i zaraz po zrobieniu. Na smak potrawy w dużej mierze wpływa jakość użytej ryby. Ja wybieram ryby o twardym i białym mięsie. Oprócz ryby, bardzo ważne są odpowiednio dobrane warzywa oraz przyprawy. Całość sprawia, że moja ryba po grecku zachwyca gości, w ten magiczny czas grudniowych świąt.
Ryba po grecku – składniki:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml, łyżka 15 ml, a łyżeczka 5 ml.
- 1 kg ryby (sandacz, szczupak, dorsz, mintaj, miruna, sola lub duży okoń)
- po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki (ewentualnie 2 łyżeczki słodkiej)
- łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
- pół łyżeczki soli
- dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia ryby oraz 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Farsz warzywny do ryby po grecku
- 700 g marchewki (6 – 7 sztuk)
- 600 g cebuli (6 małych sztuk)
- kawałek selera
- cały korzeń pietruszki
- 2 małe ząbki czosnku
- 7 łyżek koncentratu pomidorowego
- 150 ml wody (0,6 szklanki)
- 1,5 łyżki octu winnego 5% (ewentualnie 1 łyżka spirytusowego 10%)
- 4 listki laurowe
- 7 średnich ziaren ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia farszu warzywnego
Jak zrobić rybę po grecku z przepisu babci?
Do zrobienia ryby przygotuj: miskę, tarkę do warzyw, większą patelnię i drewnianą łyżkę. Polecam najpierw przeczytać cały sposób wykonania i dopiero zacząć robić potrawę. W opisie podaję czas wykonania poszczególnych elementów oraz zamienniki. Podpowiadam także co zrobić najpierw, aby efektywnie wykorzystać czas w kuchni. Przykładowo farsz warzywny możemy zrobić wcześniej i zamrozić. Pozwoli nam to zaoszczędzić sporo czasu przed Wigilią.
1 – przygotowuję rybę
Do ryby po grecku najlepiej nadają się gotowe filety. Oczywiście najsmaczniejsza i jednocześnie najtrudniej dostępna jest świeża ryba. Dlatego najczęściej zaopatruję się w rybę mrożoną. Jeżeli kupuję rybę mrożoną, to zwracam uwagę, aby nie miała panierki z lodu. Taka ryba jest mocno wodnista i ciężko się smaży. Mrożoną rybę rozmrażam na sicie. Jeśli mam rybę z ośćmi, to filetuję.
Filety ryby kroję na mniejsze np 8 cm kawałki. Jeśli mam niefiletowaną rybę, to kroję w dzwonki.
Tak przygotowaną rybę płuczę w zimnej wodzie, odsączam i dodatkowo osuszam za pomocą ręcznika papierowego.
Kawałki ryby oprószam solą, papryką oraz zmielonym pieprzem czarnym. Następnie odstawiam na 60 minut, aby przyprawy przegryzły się z rybą. W tym czasie robię warzywny farsz do ryby.
2 – robię farsz
Marchew, selera i pietruszkę obieram. Kolejno na grubych oczkach tarki do warzyw ścieram i wrzucam do miski.
Cebulkę obieram z łupinek i siekam na drobną kostkę.
Ząbki czosnku obieram z łupinek i także drobno siekam.
Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wlewam i rozgrzewam 3 łyżki oleju roślinnego. Wrzucam cebulkę. Wszystko mieszam drewnianą łyżką lub szpatułką i podsmażam na nie dużym ogniu, aż zmięknie i się zeszkli. Trwa to około 6 minut. Pod koniec podsmażania cebulki, wrzucam posiekane drobno ząbki czosnku. Jeśli nie lubisz jego smaku, możesz pominąć lub dać tylko 1 ząbek.
Następnie wrzucam starowane wcześniej warzywa. Wszystko mieszam ze sobą i podsmażam już na średnim ogniu przez około 3 minuty.
Na patelnię z podsmażonymi warzywami wlewam 150 ml wody (trochę więcej niż pół szklanki). Wrzucam też: listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, sól, zmielony pieprz czarny oraz paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą i duszę pod przykryciem na małym ogniu. Co chwila mieszam, aby nic nie przywarło i sprawdzam stan wody.
Następnie do miękkich już warzyw wlewam także trochę octu winnego (lub spirytusowego) i wrzucam koncentrat pomidorowy. Jeśli masz warzywa ze sklepu, które mają małą słodycz, polecam też dodać łyżeczkę cukru lub miodu. Doskonale balansuje smak farszu. Całość dokładnie mieszam za pomocą drewnianej szpatułki lub łyżki i podsmażam już na małym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie próbuje smak i ewentualnie doprawiam. Warto dodać taką ilość koncentratu, aby pasował nam smak oraz intensywny kolor.
Tak przygotowany farsz zdejmuję z palnika. Jak już wcześniej wspomniałam, farsz możesz zamrozić i odmrozić w dniu robienia ryby po grecku.
3 – smażę rybę
Na talerz wrzucam kilka łyżek mąki pszennej. Rozgrzewam też na patelni z grubym dnem warstwę 1 cm oleju roślinnego.
Przyprawione kawałki ryby obtaczam w mące i ostrożnie za pomocą 2 widelców kładę na rozgrzanym oleju. Smażę na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Pamiętaj, aby usmażyć też boki ryby pokrojonej w dzwonki. Czynność powtarzam, aż usmażę wszystkie kawałki ryby. Zaraz po usmażeniu odkładam kawałki ryby na ręczniku papierowym, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
4 – przygotowuję rybę po grecku
Jeśli planuję zjeść potrawę zaraz po zrobieniu, to wykładam wszystko na dużym półmisku lub talerzu. Jeśli natomiast planuję później odgrzać, to umieszczam w naczyniu żaroodpornym.
Na dno najpierw kładę usmażone kawałki ryby, a na wierzch umieszczam farsz pomidorowy. Możesz też w wysokim naczyniu umieścić wszystko warstwami: ryba, farsz, ryba, farsz. Ostatnia metoda idealna jest do większej ilości potrawy.
Wiech dekoruję plastrami cytryny oraz natką pietruszki. Potrawa świetnie wygląda i smakuje rewelacyjnie. Lubię rybę po grecku zaraz po zrobieniu na ciepło oraz gdy ostygnie. Możemy oczywiście na drugi dzień odsmażyć na patelni lub w piekarniku.
Życzę smacznego i pozdrawiam babcia Jola.