Słonecznik prażony na patelni i w piekarniku
Słonecznik możemy prażyć na patelni lub w piekarniku. Dowiedz się co daje prażenie słonecznika oraz jak jeść słonecznik prażony. Proces prażenia pestek słonecznika jest bardzo prosty i szybki.
Ziarna słonecznika doskonale smakują na surowo, jednak głębię wyśmienitego smaku wydobywa prażenie. Sprawdź moje sprawdzone przepisy na prażenie słonecznika o złotym kolorze. Metody nie zajmują dużo czasu i nie wymagają wymyślnego sprzętu.
Słonecznik prażony – właściwości
Słonecznik jest nie tylko smaczny, ale także wartościowy. Jest bogatym źródłem tłuszczu (51 g / 100 g), białka (20 g / 100 g) oraz błonnika (8 g / 100 g). Jeśli szukasz tabel zawartości białka w artykułach spożywczych, to polecam mój wcześniejszy wpis: !!! Spora zawartość błonnika wspomaga układ pokarmowy. Przez dużą zawartość tłuszczy, słonecznik jest dość kaloryczny. W 100 g zawiera 584 kcal. Ziarna słonecznika zawierają także witaminy: A, C, E, B6, tiaminę, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy. Są też bogatym źródłem: magnezu, żelaza, potasu, fosforu, cynku, selenu i wapnia.
Zaleca się spożywanie dla osoby dorosłej dawkę 30 g słonecznika dziennie. Dzięki zawartości fitosteroli, słonecznik obniża poziom niekorzystnego cholesterolu LDL w naszym organizmie i zapobiega powstawaniu miażdżycy.
Jak jeść słonecznik prażony?
Łuskane ziarna słonecznika smakują na surowo lub po uprażeniu. W mojej kuchni najczęściej dodaję prażone pestki słonecznika do sałatek. Bardzo lubię w sałatce z kurczakiem lub tuńczykiem. Pestki słonecznika to też doskonały dodatek do koktajli lub płatków owsianych. Słonecznik często dodaję do ciasta na chleb domowy oraz ciast i deserów. Prażony słonecznik poprawia także smak kremowych zup.
Na co dzień, gdy nie mam czasu na przygotowanie wymyślnych potraw, spożywam słonecznik sam bez żadnych dodatków. Poniżej przedstawiam sprawdzone metody na uprażenia.
Zastanawiasz się pewnie po co prażyć słonecznik? Dzięki obróbce termicznej słonecznik nabiera pięknego smaku i aromatu. Sprawdź jakie to proste!
Jak prażyć pestki słonecznika na patelni?
Na czystą i suchą patelnię z grubym dnem wsypuję ziarna słonecznika łuskanego. Staram się, aby na dnie patelni nie było grubej warstwy ziaren. Słonecznik powinien tylko zakryć dno. Większe ilości prażę partiami.
Na małej mocy palnika podgrzewam słonecznik. Duży lub średni ogień spowodowałby spalenie ziaren.
Gdy ziarna zaczną się złocić i wydzielać piękny zapach, potrząsam patelnię i mieszam dodatkowo za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. Dzięki temu słonecznik zarumieni się równomiernie z obu stron. Łączny czas prażenia trwa około 6 – 8 minut na małym ogniu.
Słonecznik prażony na słodko to kolejna propozycja na pyszną przekąskę lub dodatek na wierzch ciast i deserów. Wystarczy na patelnię wrzucić słonecznik i prażyć. Gdy się zezłoci, wrzucamy cukier wraz ze szczyptą soli i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Moje sprawdzone proporcje:
- 2 łyżeczki cukru
- 100 g słonecznika
- szczyptę soli
Jak prażyć pestki słonecznika w piekarniku
Oprócz prażenia słonecznika na patelni, czasami prażę też słonecznik w piekarniku. Metoda jest wskazana przy większej ilości.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 220 stopni C.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypuję ziarna słonecznika. Grubość powinna być taka, aby słonecznik zakrył spód. Większą ilość pieczemy partiami.
Blachę ze słonecznikiem wkładam na środek nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 220 stopni C przez około 6 – 8 minut. W trakcie pieczenia co jakiś czas zaglądam, czy sie nie przypala. Przynajmniej raz mieszam i odwracam ziarna słonecznika na druga stronę, aby przypiekły się równomiernie. Gdy się zezłocą, wyjmuję z piekarnika.
PS. Ziarna słonecznika przed włożeniem do piekarnika, można też skropić oliwą z oliwek lub olejem roślinnym.
Prażenie słonecznika w łuskach przebiega niemal identycznie. Należy jedynie wydłużyć czas obróbki cieplnej o 2 – 3 minuty.