Tradycyjna sałatka gyros warstwowa

0
tradycyjna salatka gyros warstwowa

Mój przepis na tradycyjną sałatkę gyros w efektownych, kolorowych warstwach zachwyci każdego gościa na imprezie. Wygląda i smakuje świetnie. Wykonasz ją w prosty sposób w pół godziny.

Gdy tylko zbliża się domowe przyjęcie na moim stole najczęściej serwuję warstwową sałatkę gyros. Sałatka jest bardzo prosta w zrobieniu. Wystarczy jedynie przyprawić kawałki piersi kurczaka i podsmażyć. Następnie wymieszać sos czosnkowy i pokroić warzywa. Na koniec układam warstwy i otrzymuję bajecznie malowniczą sałatkę gyros. Idealnie sprawdzi się jako potrawa na imieniny, urodziny, grilla, andrzejki, ostatki, święta lub sylwestra. Zapraszam po tradycyjny przepis.

Składniki na sałatkę gyros:

Podaję składniki na dużą salaterkę – u mnie przeźroczysta o średnicy około 25 cm.

Kurczak gyros:

  • 800 g piersi kurczaka
  • 30 g przyprawy gyros *
  • 2 łyżki tłuszczu do obsmażenia kawałków kurczaka (olej lub smalec)

* Przyprawa gyros. Najczęściej korzystam z kupnej przyprawy gyros. Jeśli jednak chcesz zrobić samodzielnie domową to podaję składniki do wymieszania ze sobą: sól, pieprz, tymianek, mielona gorczyca, oregano, kozieradka, słodka i ostra papryka, mielona kolendra.

Sos czosnkowy:

  • 7 łyżek jogurtu naturalnego **
  • 7 łyżek majonezu **
  • 3 lub 4 średnie ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli

** Gęstość sosu. Zalecam nie rezygnować z majonezu, który nadaje gęstości. Sos na bazie samego jogurtu lub śmietany jest za rzadki i będzie spływał na niższe warstwy sałatki. Chyba, że zrezygnujesz z efektownych warstw i wymieszasz wszystkie składniki z FIT sosem bez majonezu.

Składniki na pozostałe warstwy:

  • 500 g kapusty pekińskiej lub lodowej (pół pekińskiej lub 1/3 lodowej)
  • 350 g kukurydzy z puszki
  • 200 g cebuli (biała lub czerwona) (2 nieduże sztuki)
  • 200 g ogórków konserwowych ewentualnie kiszonych (w sezonie mogą też być gruntowe)
  • 250 g sera typu feta
  • 150 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych
  • 250 ml keczupu do wysmarowania warstwy kurczaka

Jak robię tradycyjną, warstwową sałatkę gyros?

Do zrobienia sałatki gyros wykorzystuję: ostry noż, deskę do krojenia, patelnię, miseczkę na sos, durszlaka lub sito, dużą i przeźroczystą salaterkę.

1 – podsmażam kurczaka w przyprawie gyros

Z piersi kurczaka usuwam ewentualne błonki lub kostki i płuczę w wodzie. Następnie kroję w 2 cm kostkę takie na „jeden kęs”.
Kawałki kurczaka obtaczam równomiernie w przyprawie gyros.

Na rozgrzaną patelnię wlewam tłuszcz (olej lub smalec). Na rozgrzany tłuszcz wrzucam kurczaka w gyrosie i smażę przez około 10 minut na średnim ogniu. Co jakiś czas przewracam drewnianą łyżką, aby z każdej strony równomiernie się usmażył.

2 – sos czosnkowy

Czosnek obieram z łupinek, drobno siekam i rozgniatam nożem.

Do miseczki wrzucam: jogurt naturalny, majonez i czosnek. Wszystko mieszam dokładnie ze sobą i odstawiam do przegryzienia się smaków.

3 – kroję warzywa

Cebulkę obieram z łupinek i kroję w drobna kostkę.
Z ogórków odkrawam twarde końcówki i kroję w drobna kostkę. Ogórki i cebulkę mieszam ze sobą, gdyż stanowią trzecią warstwę.

Kukurydzę z puszki odsączam na durszlaku lub sicie. Kukurydza jest czwartą warstwą sałatki.

Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół lub cztery części. Większe pomidory kroje na małe kawałki. Ser typu feta kroję w 1 – 2 cm kostkę. Pomidorki i feta stanowią szóstą warstwę sałatki.

Kapustę płuczę w wodzie i ewentualnie usuwam wierzchnie liście. Następnie siekam nożem lub używam grubych oczek tarki do warzyw. Kapusta wsypuje na samym końcu. Poniżej przedstawiam poszczególne etapy układania sałatki warstwowej.

4 – układam warstwy sałatki

sałatka gyros warstwowa

Pierwsza warstwa. Na dno szklanej miski wrzucam ostudzone kawałki kurczaka.

Druga warstwa. Kawałki kurczaka smaruję cienką warstwą keczupu po całej powierzchni. Keczup powinien być widoczny na ściankach miski. Pamiętaj, aby zostawić jedną lub dwie łyżki keczupu na dekorację góry sałatki.

Trzecia warstwa. Umieszczam wymieszane ze sobą cebulkę oraz ogórka i wyrównuję. Ogórek doskonale łagodzi ostrość cebulki.

Czwarta warstwa. Wrzucam odsączoną kukurydzę i wyrównuję.

Piąta warstwa. Na kukurydzę równomiernie rozprowadzam 2/3 sosu czosnkowego i równo rozsmarowuję po całej powierzchni. Część sosu spłynie po ściance i stworzy efektowne rozmycia.

Szósta warstwa. Umieszczam pokrojone kawałki pomidorków oraz pokrojony w kostkę ser typu feta.

Siódma warstwa. Wrzucam posiatkowaną kapustę, która stanowi najwyższą warstwę sałatki.

Ósma warstwa. Wierzch sałatki smaruję pozostałym sosem czosnkowym. Zaczynam od środka i rozprowadzam maksymalnie do ścianek ile się da. Na sam środek dla dekoracji dodatkowo daję kleksa z 1 lub 2 łyżek keczupu.

Warstwowa sałatka gyros jest już gotowa. Możesz ją zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. W dniu imprezy będzie od razu gotowa do podania na stół.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *