Sałatka jarzynowa
![sałatka jarzynowa z przepisu babci Joli](https://przepis-babci.pl/wp-content/uploads/2023/04/salatka-jarzynowa-przepis-babci-joli.jpg)
Najlepsza sałatka jarzynowa z przepisu babci Joli. Poznaj mój sprawdzony, stary przepis na sałatkę, która pasuje na każde święta i imprezę. Jest syta, chrupiąca i pyszna. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu.
Nie wyobrażam sobie świąt czy imprezy domowej bez sałatki jarzynowej. Przygotowanie sałatki warzywnej jest naszą, wspólną tradycją. Cała moja rodzina zajada się nią z wielką przyjemnością. Gdy tylko pomyślę o tej sałatce, czuję jej zapach i niepowtarzalny smak. Potrawę wykonasz w 20 minut. Sałatkę często robię także bez specjalnych okazji. Polecam ją każdemu w diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. Jest nie tylko smaczna, ale też niskokaloryczna. Zawiera jedynie 140 kalorii w 100 g. Wiem, że w każdym domu jest oryginalny przepis na sałatkę. Zapraszam na sałatkę jarzynową z przepisu babci Joli.
Składniki na sałatkę jarzynową babci Joli:
- 400 g ziemniaków (4 średnie)
- 600 g marchewki (6 średnich)
- 250 g pietruszki (2 średnie)
- 250 g ogórków kiszonych (5 średnich)
- 150 g jabłka (1 średnie)
- 80 g cebuli (1 średnia)
- 50 g pora (kawałek o długości około 10 cm)
- 50 g korzenia selera (kawałek)
- 400 g groszku konserwowego z puszki
- 400 g kukurydzy konserwowej z puszki
- 4 jajka ugotowane na twardo (średnie rozmiar L)
- 10 łyżek majonezu (lub pół na pół z jogurtem naturalnym)
- 2 łyżki musztardy
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- dodatkowo do posypania natka pietruszki
![sałatka jarzynowa babci Joli](https://przepis-babci.pl/wp-content/uploads/2023/04/salatka-jarzynowa2.jpg)
Zobacz jak zrobić sałatkę jarzynową
Zanim przystąpię do robienia sałatki, wyjmuję wszystkie potrzebne składniki, a jest ich sporo. Dzięki temu o niczym nie zapomnę. Do zrobienia sałatki przygotowuję też: deskę i ostry nóż, garnek do gotowania, durszlak lub sito do odcedzania oraz dużą miskę na sałatkę. Sałatka warzywna wygląda efektownie w dużej i przeźroczystej misce.
Krok 1 – gotuję i kroję warzywa oraz jajka
Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera myję w wodzie. Warzyw nie obieram przed gotowaniem. W garnku zagotowuję wodę, solę i wrzucam umyte warzywa. Gotuję na nie dużym ogniu przez około 30 minut. Warzywa powinny być miękkie i jędrne. Pod koniec sprawdzam widelcem, czy się nie rozgotowują.
Po ugotowaniu, warzywa wyjmuję ostrożnie z wody i odstawiam do ostudzenia. Gdy ostygną, obieram, kroję w drobną kostkę (3 – 5 mm) i wrzucam do miski.
Jajka gotuję na twardo. Następnie odstawiam do ostudzenia, kroję w kostkę (5 mm) i wrzucam do miski.
Krok 2 – kroję pozostałe warzywa
Cebulę obieram, a następnie kroję w kostkę. Jabłko obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Pora szatkuję. Jeśli chcesz pozbyć się ostrego smaku cebuli i pora, to możesz sparzyć wrzątkiem z czajnika na sitku lub durszlaku w zlewie i odstawić do ostudzenia.
Z ogórków kiszonych usuwam twarde końcówki i kroję w kostkę (5 mm).
Tak przygotowane warzywa wrzucam do miski.
Krok 3 – odcedzam groszek i kukurydzę
Kukurydzę oraz groszek z puszki odcedzam z zalewy na sicie lub durszlaku. Wszystko umieszczam w misce z pozostałymi składnikami.
Krok 4 – dodaję majonez oraz musztardę i całość mieszam ze sobą
Do miski z wszystkimi składnikami wrzucam majonez oraz musztardę. Zostawiam 2 – 3 łyżki majonezu na posmarowanie wierzchu sałatki jarzynowej. Oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
Wszystko dokładnie mieszam ze sobą najlepiej oczywiście za pomocą dużej, drewnianej łyżki. Pod koniec próbuję smak i w razie potrzeby dodaję przypraw, musztardy, majonezu lub jogurtu naturalnego.
Gotową sałatkę warzywną smaruję pozostawionym majonezem i opcjonalnie dekoruję natką pietruszki. Możesz też udekorować szczyptą słodkiej papryki.
Moja sałatka jarzynowa jest już gotowa. Najlepsza jest jednak po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą. Jest tak dobra i uniwersalna, że zajadam się nią przez cały dzień. Jest świetna jako przystawka do codziennych kanapek na śniadanie lub kolację.
Życzę smacznego i pozdrawiam babcia Jola.
![sałatka jarzynowa](https://przepis-babci.pl/wp-content/uploads/2023/04/salatka-jarzynowa.jpg)
Wskazówki babci Joli
Sałatka jarzynowa jest tak dobra, że na imprezie i świątecznym stole znika w oka mgnieniu. Jeśli robię ją bez okazji na kilka dni, to pokrojone warzywa przechowuję w lodówce, a tuż przed podaniem na stół, mieszam z majonezem i musztardą. Dzięki temu sałatka warzywna dłużej zachowuje świeżość.
W przepisie podałam moje składniki, jakie dodaję do sałatki warzywnej. Oczywiście każdy może je modyfikować według własnego uznania. Wiem, że w niektórych domach nie dodaje się ziemniaków. Niektórzy dodają ząbek czosnku lub pomijają ostrą cebulkę lub pora. Ciekawym pomysłem jest dodanie kaparów lub większej ilości jajek ugotowanych na twardo. Dodanie 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę także urozmaici wygląd. Z pewnością w sałatce nie może zabraknąć kiszonego ogórka i jabłka, dzięki którym potrawa jest soczysta i chrupiąca. Jestem ciekawa jakie składniki dodajecie do swojej sałatki jarzynowej. Podzielcie się swoimi pomysłami w komenarzach.
Dziękuję za ten przepis. Jest wyborny!
Przyznam, że cebuli używam zamiast pora, jeżeli nie mam, bo połączenie ich obu nadaje zbyt ostry dla mnie akcent.
Pozdrawiam i życzę wesołej wielkanocy 🙂
Dziękuję. Również życzę wszyskiego najlepszego z okazji świąt 🙂