sałatka jarzynowa z przepisu babci Joli

Najlepsza sałatka jarzynowa z przepisu babci Joli. Poznaj mój sprawdzony, stary przepis na sałatkę, która pasuje na każde święta i imprezę. Jest syta, chrupiąca i pyszna. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu.

Nie wyobrażam sobie świąt czy imprezy domowej bez sałatki jarzynowej. Przygotowanie sałatki warzywnej jest naszą, wspólną tradycją. Cała moja rodzina zajada się nią z wielką przyjemnością. Gdy tylko pomyślę o tej sałatce, czuję jej zapach i niepowtarzalny smak. Potrawę wykonasz w 20 minut. Sałatkę często robię także bez specjalnych okazji. Polecam ją każdemu w diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. Jest nie tylko smaczna, ale też niskokaloryczna. Zawiera jedynie 140 kalorii w 100 g. Wiem, że w każdym domu jest oryginalny przepis na sałatkę. Zapraszam na sałatkę jarzynową z przepisu babci Joli.

Składniki na sałatkę jarzynową babci Joli:

  • 400 g ziemniaków (4 średnie)
  • 600 g marchewki (6 średnich)
  • 250 g pietruszki (2 średnie)
  • 250 g ogórków kiszonych (5 średnich)
  • 150 g jabłka (1 średnie)
  • 80 g cebuli (1 średnia)
  • 50 g pora (kawałek o długości około 10 cm)
  • 50 g korzenia selera (kawałek)
  • 400 g groszku konserwowego z puszki
  • 400 g kukurydzy konserwowej z puszki
  • 4 jajka ugotowane na twardo (średnie rozmiar L)
  • 10 łyżek majonezu (lub pół na pół z jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • dodatkowo do posypania natka pietruszki
sałatka jarzynowa babci Joli

Zobacz jak zrobić sałatkę jarzynową

Zanim przystąpię do robienia sałatki, wyjmuję wszystkie potrzebne składniki, a jest ich sporo. Dzięki temu o niczym nie zapomnę. Do zrobienia sałatki przygotowuję też: deskę i ostry nóż, garnek do gotowania, durszlak lub sito do odcedzania oraz dużą miskę na sałatkę. Sałatka warzywna wygląda efektownie w dużej i przeźroczystej misce.

Krok 1 – gotuję i kroję warzywa oraz jajka

Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera myję w wodzie. Warzyw nie obieram przed gotowaniem. W garnku zagotowuję wodę, solę i wrzucam umyte warzywa. Gotuję na nie dużym ogniu przez około 30 minut. Warzywa powinny być miękkie i jędrne. Pod koniec sprawdzam widelcem, czy się nie rozgotowują.

Po ugotowaniu, warzywa wyjmuję ostrożnie z wody i odstawiam do ostudzenia. Gdy ostygną, obieram, kroję w drobną kostkę (3 – 5 mm) i wrzucam do miski.

Jajka gotuję na twardo. Następnie odstawiam do ostudzenia, kroję w kostkę (5 mm) i wrzucam do miski.

Krok 2 – kroję pozostałe warzywa

Cebulę obieram, a następnie kroję w kostkę. Jabłko obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Pora szatkuję. Jeśli chcesz pozbyć się ostrego smaku cebuli i pora, to możesz sparzyć wrzątkiem z czajnika na sitku lub durszlaku w zlewie i odstawić do ostudzenia.

Z ogórków kiszonych usuwam twarde końcówki i kroję w kostkę (5 mm).

Tak przygotowane warzywa wrzucam do miski.

Krok 3 – odcedzam groszek i kukurydzę

Kukurydzę oraz groszek z puszki odcedzam z zalewy na sicie lub durszlaku. Wszystko umieszczam w misce z pozostałymi składnikami.

Krok 4 – dodaję majonez oraz musztardę i całość mieszam ze sobą

Do miski z wszystkimi składnikami wrzucam majonez oraz musztardę. Zostawiam 2 – 3 łyżki majonezu na posmarowanie wierzchu sałatki jarzynowej. Oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

Wszystko dokładnie mieszam ze sobą najlepiej oczywiście za pomocą dużej, drewnianej łyżki. Pod koniec próbuję smak i w razie potrzeby dodaję przypraw, musztardy, majonezu lub jogurtu naturalnego.

Gotową sałatkę warzywną smaruję pozostawionym majonezem i opcjonalnie dekoruję natką pietruszki. Możesz też udekorować szczyptą słodkiej papryki.

Moja sałatka jarzynowa jest już gotowa. Najlepsza jest jednak po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą. Jest tak dobra i uniwersalna, że zajadam się nią przez cały dzień. Jest świetna jako przystawka do codziennych kanapek na śniadanie lub kolację.

Życzę smacznego i pozdrawiam babcia Jola.

sałatka jarzynowa

Wskazówki babci Joli

Sałatka jarzynowa jest tak dobra, że na imprezie i świątecznym stole znika w oka mgnieniu. Jeśli robię ją bez okazji na kilka dni, to pokrojone warzywa przechowuję w lodówce, a tuż przed podaniem na stół, mieszam z majonezem i musztardą. Dzięki temu sałatka warzywna dłużej zachowuje świeżość.

W przepisie podałam moje składniki, jakie dodaję do sałatki warzywnej. Oczywiście każdy może je modyfikować według własnego uznania. Wiem, że w niektórych domach nie dodaje się ziemniaków. Niektórzy dodają ząbek czosnku lub pomijają ostrą cebulkę lub pora. Ciekawym pomysłem jest dodanie kaparów lub większej ilości jajek ugotowanych na twardo. Dodanie 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę także urozmaici wygląd. Z pewnością w sałatce nie może zabraknąć kiszonego ogórka i jabłka, dzięki którym potrawa jest soczysta i chrupiąca. Jestem ciekawa jakie składniki dodajecie do swojej sałatki jarzynowej. Podzielcie się swoimi pomysłami w komenarzach.

2 thoughts on “Sałatka jarzynowa

  1. Dziękuję za ten przepis. Jest wyborny!
    Przyznam, że cebuli używam zamiast pora, jeżeli nie mam, bo połączenie ich obu nadaje zbyt ostry dla mnie akcent.
    Pozdrawiam i życzę wesołej wielkanocy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *