Z czym podawać kopytka?
Kopytka to szybkie i tanie danie obiadowe na bazie ziemniaków. Możemy podawać je jako samodzielną potrawę lub serwować z dodatkami. Zastanawiasz się z czym podawać kopytka? Sprawdź moje propozycje na kopytka na słono oraz na słodko. Poznaj podstawowy przepis na kopytka.
Kopytka podstawowy przepis.
Podstawowy przepis na kopytka składa się z: ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek i przypraw.
Składniki na kopytka:
- 500 g ziemniaków ugotowanych
- 1 jajko (rozmiar L)
- szklanka mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli.
Zero waste. Kopytka doskonale wpasowują się popularne nie marnowanie pożywienia. Na kopytka najlepsze są oczywiście ugotowane dzień wcześniej ziemniaki. W praktyce na kopytka wykorzystujemy ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego obiadu.
Wykonania kopytek.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatam tłuczkiem lub praską. Następnie wsypuję obie mąki, wbijam jajko i oprószam solą. Całość dokładnie mieszam ze sobą, aż uzyskam jednolitą masę. Z powstałego ciasta na podsypanym mąką blacie, formuję wałeczki i tnę je po ukosem na długość około 2 – 3 cm. Otrzymuję kopytka w kształcie rombów.
Kopytka wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję na średnim ogniu przez 1 minutę od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kopytka wyławiam za pomocą łyżki cedzakowej i podaję gorące na talerzu.
Z czym podawać kopytka?
Kopytka są świetną alternatywą dla ziemniaków, kasz, makaronu lub ryżu. Doskonale pasują do mięs, ryb oraz sosów. Osobiście bardzo lubię kopytka z gulaszem.
Nasza wyobraźnia podpowiada nam jednak nowe smaki i kolory. Ja osobiście bardzo lubię kopytka z serem. Bardzo często robię także kopytka ze szpinakiem. Poza wymienionymi składnikami kopytka możemy przygotować także z:
- batatów
- dyni
Kopytka na słodko.
Kopytka na słodko to ulubiona wersja dzieci. Nie znam dziecka, które przeszłoby obojętnie obok słodkich kopytek. Najczęściej podaję kopytka z masłem i cukrem lub śmietaną i cukrem. Z czym jeszcze podaję kopytka na słodko? Przede wszystkim korzystam z dostępnych owoców. Są nimi najczęściej: maliny, borówki, wiśnie.
Do masy na kopytka na słodko dodaję także cukier waniliowy lub cynamon. Polecam spróbować i wybrać swoją wersję kopytek na słodko. Sprawdzą się idealnie na obiad, ale również na śniadanie oraz kolację.
Kopytka z sosem.
Kopytka doskonale smakuję polane sosem. Osobiście bardzo lubię sos pieczarkowy. Na drugim miejscu stawiam bułkę tartą zasmażaną na masełku. Możemy również do sosów dodać ulubione zioła np.: bazylię, rozmaryn, miętę. Lubię także oprószyć gorące kopytka startym serem, który się rozpuszcza i tworzy wspaniałą glazurę.
Kopytka pasują z mięsem duszonym w sosie własnym. Bez względu na to czy zrobisz pierś kurczaka czy schab w sosie własnym, będzie on doskonale nadawał się do polania kopytek.
Ja uwielbiam kopytka podsmażane z odrobiną śmietany na patelni albo z jakąś delikatną okrasą i surówką, pychotka 😀