kopytka

Kopytka to szybkie i tanie danie obiadowe na bazie ziemniaków. Możemy podawać je jako samodzielną potrawę lub serwować z dodatkami. Zastanawiasz się z czym podawać kopytka? Sprawdź moje propozycje na kopytka na słono oraz na słodko. Poznaj podstawowy przepis na kopytka.

Kopytka podstawowy przepis.

Podstawowy przepis na kopytka składa się z: ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek i przypraw.

Składniki na kopytka:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli.

Zero waste. Kopytka doskonale wpasowują się popularne nie marnowanie pożywienia. Na kopytka najlepsze są oczywiście ugotowane dzień wcześniej ziemniaki. W praktyce na kopytka wykorzystujemy ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego obiadu.

Wykonania kopytek.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatam tłuczkiem lub praską. Następnie wsypuję obie mąki, wbijam jajko i oprószam solą. Całość dokładnie mieszam ze sobą, aż uzyskam jednolitą masę. Z powstałego ciasta na podsypanym mąką blacie, formuję wałeczki i tnę je po ukosem na długość około 2 – 3 cm. Otrzymuję kopytka w kształcie rombów.

Kopytka wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję na średnim ogniu przez 1 minutę od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kopytka wyławiam za pomocą łyżki cedzakowej i podaję gorące na talerzu.

kopytka na obiad

Z czym podawać kopytka?

Kopytka są świetną alternatywą dla ziemniaków, kasz, makaronu lub ryżu. Doskonale pasują do mięs, ryb oraz sosów. Osobiście bardzo lubię kopytka z gulaszem.
Nasza wyobraźnia podpowiada nam jednak nowe smaki i kolory. Ja osobiście bardzo lubię kopytka z serem. Bardzo często robię także kopytka ze szpinakiem. Poza wymienionymi składnikami kopytka możemy przygotować także z:

  • batatów
  • dyni

Kopytka na słodko.

Kopytka na słodko to ulubiona wersja dzieci. Nie znam dziecka, które przeszłoby obojętnie obok słodkich kopytek. Najczęściej podaję kopytka z masłem i cukrem lub śmietaną i cukrem. Z czym jeszcze podaję kopytka na słodko? Przede wszystkim korzystam z dostępnych owoców. Są nimi najczęściej: maliny, borówki, wiśnie.

Do masy na kopytka na słodko dodaję także cukier waniliowy lub cynamon. Polecam spróbować i wybrać swoją wersję kopytek na słodko. Sprawdzą się idealnie na obiad, ale również na śniadanie oraz kolację.

Kopytka z sosem.

Kopytka doskonale smakuję polane sosem. Osobiście bardzo lubię sos pieczarkowy. Na drugim miejscu stawiam bułkę tartą zasmażaną na masełku. Możemy również do sosów dodać ulubione zioła np.: bazylię, rozmaryn, miętę. Lubię także oprószyć gorące kopytka startym serem, który się rozpuszcza i tworzy wspaniałą glazurę.

Kopytka pasują z mięsem duszonym w sosie własnym. Bez względu na to czy zrobisz pierś kurczaka czy schab w sosie własnym, będzie on doskonale nadawał się do polania kopytek.

1 thought on “Z czym podawać kopytka?

  1. Ja uwielbiam kopytka podsmażane z odrobiną śmietany na patelni albo z jakąś delikatną okrasą i surówką, pychotka 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *