Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

0
polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Poznaj bardzo prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które robi się niezwykle szybko. Jest to potrawa uwielbiana przez moje wnuki. Mięso jest bardzo soczyste i delikatne. Ten obiad zrobisz maksymalnie w godzinę, łącznie z czasem duszenia mięsa.

Składniki na pyszne polędwiczki wieprzowe:

  • 2 świeże polędwiczki wieprzowe około 1 kg
  • 3 nieduże cebule (około 400 g)
  • 2 średnie marchewki (około 300 g)
  • 500 ml wody (2 szklanki)
  • opcjonalnie garść suszonych warzyw
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 18% oraz 1 – 2 łyżki mąki (pszenna lub ziemniaczana) do zagęszczenia sosu
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym z ziemniakami

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym?

Do zrobienia potrawy użyłam: patelni do obsmażenia polędwiczek oraz garnka z przykrywką do duszenia. Przygotuj także ostry nóż i deskę do krojenia mięsa oraz marchewki i cebulki.

Krok pierwszy – przygotowuję mięso

Przyrządzanie tego smacznego dania rozpoczynam od przygotowania polędwiczek. Z mięsa usuwam białe błonki i myję pod bieżącą wodą, a następnie osuszam przy pomocy ręcznika papierowego.
Polędwiczki kroję na ukos w plastry grubości około 1,5 cm. Mięsko kroję na ukos, ponieważ polędwiczka to mała sztuka mięsa i dzięki temu zwiększam długość plastrów.

Pokrojone kawałki polędwiczki kładę na desce drewnianej i lekko rozbijam za pomocą pięści. Oczywiście możesz użyć tłuczka, pamiętaj jednak, że mięso z polędwiczki jest bardzo delikatne i musisz to zrobić z wyczuciem, najlepiej przez woreczek foliowy. Z własnego doświadczenia powiem, że najlepiej jest rozbić wyjątkowo miękkie mięso za pomocą dłoni.

Lekko rozbite plastry polędwiczki przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.

Krok drugi – smażę mięso i cebulę

Na tym etapie smażę polędwiczki, a w międzyczasie kroję cebulę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. U mnie akurat smalec gęsi, ale może to też być dowolny tłuszcz, jaki używasz w domu (olej roślinny, oliwa z oliwek lub smalec wieprzowy).

Każdy kawałek mięsa obtaczam w mące i układam na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Moja zasada smażenia mięsa przed duszeniem jest prosta. Robię to krótko, lecz na wysoko rozgrzanym tłuszczu. Po prostu jeśli będziesz smażył mięso na wolnym ogniu, puści ono wodę. Chodzi nam jednak o to, żeby ta woda została w mięsie.

podsmażone na patelni polędwiczk wieprzowe

Tak więc na mojej indukcji ustawiam moc na 7 – 8 w 10 stopniowej skali i smażę polędwiczkę około 1 – 2 minuty z obu stron. Jeśli mięso lekko się zarumieni, przekładam do garnka lub rondelka.

Jak wspomniałam, w międzyczasie szykuję cebulę. Obieram ją z łupinek i kroję dowolnie: w cienkie piórka albo w kostkę. Przyznam, że jeśli szykuję danie dla wnuków, kroję cebulę w drobną kostkę, żeby zniknęła :-).

Na ten sam tłuszcz i patelnię po smażeniu polędwiczek, wrzucam pokrojoną cebulę. Podsmażam na średnim ogniu przez 3 minuty, aż się lekko zeszkli. Na patelnię z podsmażoną cebulką wlewam około pół litra wody, tak aby zabrać cały smak ze smażenia mięsa. Uzyskany wywar wlewam do garnka z mięsem.

Podczas podsmażania cebulki, obieram marchewkę i kroję w plasterki (5 mm) lub kostkę. Następnie wrzucam do garnka z polędwiczkami i cebulką. Możesz w tym momencie dodać też garść suszonych warzyw.
Do mięsa dodaję też ziele angielskie i listki laurowy .

wszystkie skłądniki na polędwiczki w sosie własnym

Krok trzeci – duszenie w sosie własnym

Polędwiczki muszą dusić się na niewielkim ogniu, dlatego palnika ustawiam na niedużą moc i duszę pod przykryciem.

Ponieważ jest to mięso bardzo szlachetne i delikatne, duszę je przez 25 – 30 minut. Akurat ja lubię jak mięso lekko się rozpada. Jeśli wolisz mięso bardziej twarde, możesz sprawdzić miękkość mięsa już po 20 minutach.

polędwiczki w sosie włanym podczas duszenia

Na koniec możesz zaciągnąć mięso łyżką śmietany oraz zgęścić mąką. W tym celu do salaterki przelewam trochę gorącego sosu. Wsypuję mąką i mieszam, aż otrzymam jednolity sos bez grudek. Następnie dodaję śmietanę i całość także mieszam. Zahartowany sos ze śmietaną i mąką wlewam ciurkiem do garnka z polędwiczkami i całość mieszam.

Czasami na koniec dodaję też 1 łyżkę koperku. Wtedy danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.

polędwiczki w sosie własnym na obiad

Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym świetnie pasuje zarówno do kaszy jak i ziemniaków czy klusek śląskich. Obowiązkowo do tego zestawu surówka z ogórków lub kapusty kiszonej. W ten prosty i szybki sposób zrobisz pyszny obiad. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *