prosty przepis na gofry

Polecam prosty przepis na gofry, które są puszyste i chrupiące. Sprawdzą się na słodkie śniadanie, kolację lub deser w ciągu dnia. Udadzą się z pewnością każdemu. Szukasz gofrów, które smakują jak z budki nad morzem? Zobacz jak krok po kroku w prosty sposób wykonać gofry domowe.

Składniki na gofry.

Szklanka u mnie ma pojemność 250 ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dieta wegetariańska. Kalorie: 170 kcal w 1 gofrze. Z podanych proporcji otrzymałam 12 gofrów.

  • 300 g mąki pszennej ( 2 szklanki)
  • 375 ml mleka (1,5 szklanki ciepłego mleka)
  • 3 jajka (średnia wielkość L)
  • 80 ml oleju roślinnego (około 1/3 szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypt soli
  • dodatkowo tłuszcz do wysmarowania na początku gofrownicy.

Nie dodaję cukru do ciasta na gofry, ponieważ dodatki są wystarczająco słodkie. Gofry są uniwersalne, każdy dosładza czym lubi (cukier puder, dżem, polewa czekoladowa, ulubiony krem czy bita śmietana).

Jak w prosty sposób zrobić gofry?

Przygotuj: 2 miski, gofrownicę. Gofrownica powinna mieć moc powyżej 1000 W. W słabszych gofrownicach wychodzą gumiaste i mało chrupiące gofry.
Ciasto wykonasz w kilka minut. Średni czas pieczenia 1 partii gofrów to około 3 – 4 minuty.

Białka dokładnie oddzielam od żółtek.

Do miski wlewam: żółtka, ciepłe mleko oraz olej roślinny. Wsypuję lub przesiewam mąką pszenną oraz proszek do pieczenia. Za pomocą miksera na średnich obrotach mieszam, aż otrzymam jednolitą masę ciasta.

W drugiej, czystej i koniecznie suchej misce ubijam na maksymalnych obrotach miksera białka wraz ze szczyptą soli. Ubijam przez około 2 minuty, aż otrzymam sztywną i puszysta pianę.

Do pierwszej miski z ciastem dodaję porcjami po 1 łyżce ubitej piany i delikatnie mieszam łyżką lub szpatułką. Czynność powtarzam, aż połączę całą ubitą pianę z ciastem.

Gofrownicę natłuszczam, aby pierwsze gofry się nie przypaliły. Następnie zamykam i nagrzewam. Gdy urządzenie się nagrzeje (u mnie zmienia się kolor diody) za pomocą chochli lub wylewając wprost z miseczki z dzióbkiem wlewam równomiernie porcje ciasta. Całość dodatkowo rozprowadzam łyżką, aby uzyskać jednolitą grubość. Zamykam klapę gofrownicy i piekę na maksymalnej mocy przez około 3 – 4 minuty. U mnie urządzenie o mocy 1200 W informuje zmianą koloru diody po około 4 minutach. Dokładny czas najlepiej doprecyzować po upieczeniu pierwszej partii i ocenić kiedy są idealnie wypieczone.
Czynność powtarzam, aż upiekę wszystkie gofry.

gofry oprószone cukrem pudrem

Wskazówki do pieczenia gofrów.

Jeśli chcesz otrzymać chrupiące gofry to koniecznie użyj gofrownicy o mocy minimum 1000 W.

Gofry będą puszyste, jeśli upieczemy je zaraz po zrobieniu ciasta. Wówczas aktywne są pęcherzyki powietrza z ubitej piany białek.

Zaraz po upieczeniu odkładam gofry na kratce lub opieram o coś, aby były chrupiące.

Uwaga! Nie otwieraj gofrownicy przez pierwsze 3 minuty pieczenia. Grozi to rozwarstwieniem i zmarnowaniem gofrów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *